© 2025 SVET24, informativne vsebine d.o.o. - Vse pravice pridržane.
Čas branja 2 min.

Preveč vlaknin lahko škodi: kako jih uživati brez napihnjenosti


Uredništvo
26. 8. 2025, 18.00
Deli članek
Facebook
Kopiraj povezavo
Povezava je kopirana!
Deli
Velikost pisave
Manjša
Večja

Vlaknine so eno najbolj pogosto spregledanih, a ključnih hranil za dobro zdravje.

vlaknine v hrani
Profimedia
Nacionalni inštitut za zdravje (NIJZ) priporoča, da odrasle osebe dnevno zaužijejo približno 30 gramov vlaknin.

Podpirajo prebavo, skrbijo za občutek sitosti in lahko pomagajo zmanjšati tveganje za bolezni sodobnega časa, kot so sladkorna bolezen, visok krvni tlak, možganska kap in srčno-žilne bolezni. Čeprav strokovnjaki že desetletja opozarjajo na pomen vlaknin, pa večina ljudi še vedno zaužije bistveno premalo.

Toda pazite – prehiter dvig vnosa vlaknin lahko prinese več škode kot koristi. Najpogostejši nezaželen stranski učinek je napihnjenost, ki nastane, ko črevesne bakterije med razgradnjo vlaknin sproščajo pline. Trebuh postane napet, občutek polnosti pa hitro pokvari dobre namene.

Koliko vlaknin sploh potrebujemo?

Nacionalni inštitut za zdravje (NIJZ) priporoča, da odrasle osebe dnevno zaužijejo približno 30 gramov vlaknin. Kljub temu povprečen prebivalec Slovenije zaužije komaj slabih 20 gramov na dan. To pomeni, da nas večina ne doseže priporočenih vrednosti.

zelenjava, sadje
Profimedia
Vlaknine so nujne za zdravje, a jih moramo uživati pametno.

Zakaj so vlaknine tako pomembne?

Reden vnos vlaknin prinaša številne koristi:

  • pospešujejo zdravo prebavo in olajšajo odvajanje,
  • skrbijo za daljši občutek sitosti,
  • pomagajo pri uravnavanju telesne teže,
  • upočasnijo absorpcijo sladkorja in tako stabilizirajo krvni sladkor,
  • znižujejo raven holesterola,
  • zmanjšujejo tveganje za nekatere oblike raka in srčno-žilne bolezni.

Na kratko: dovolj vlaknin v prehrani pomeni dolgoročno naložbo v zdravje.

Zakaj nastane napihnjenost?

Približno vsak peti odrasli se tedensko srečuje z napihnjenostjo. Razlog pogosto tiči prav v vlakninah – oziroma v njihovem prehitrem uvajanju. Naše telo vlaknin ne zna v celoti prebaviti, zato jih razgrajujejo črevesne bakterije. Pri tem nastajajo plini, ki povzročijo občutek napetosti in nelagodja v trebuhu.

Poleg napihnjenosti lahko prehitro povečan vnos vlaknin sproži še zaprtje, krče ali celo drisko.

trebuh, prebava
Profimedia
Približno vsak peti odrasli se tedensko srečuje z napihnjenostjo. Razlog pogosto tiči prav v vlakninah – oziroma v njihovem prehitrem uvajanju.

Kako se vlaknin lotiti pametno?

Dobra novica je, da napihnjenosti lahko preprečimo, če vlaknine v prehrano vključujemo premišljeno.

Strokovnjaki svetujejo:

  • Postopno povečujte količino. Namesto da bi čez noč podvojili vnos, dodajajte vlaknine počasi – čez nekaj tednov. Tako se bodo črevesne bakterije lažje prilagodile.
  • Mešajte različne vire. Telo potrebuje tako topne kot netopne vlaknine. Sadje, zelenjava, stročnice, polnozrnata žita in oreščki naj se redno izmenjujejo na vašem krožniku.
  • Ne pozabite na tekočino. Vsaj osem kozarcev vode na dan zmanjša tveganje za napihnjenost in pomaga vlakninam, da opravijo svojo nalogo.
  • Sadje in zelenjavo jejte z olupki. Prav v lupinah se skriva največ vlaknin – če jih odstranite, vnos občutno zmanjšate.
  • Več ogljikovih hidratov, manj beljakovin. Raziskave kažejo, da prehrana z več ogljikovimi hidrati lažje podpira črevesne bakterije, ki ne povzročajo pretiranega nastajanja plinov.
VLAKNINE, POLNOZRNATI IZDELKI
Profimedia
Telo potrebuje tako topne kot netopne vlaknine. Sadje, zelenjava, stročnice, polnozrnata žita in oreščki naj se redno izmenjujejo na vašem krožniku.

Ključ je v ravnovesju

Vlaknine so nujne za zdravje, a jih moramo uživati pametno. Če jih dodajamo postopoma in ob tem pijemo dovolj vode, bomo izkoristili njihove številne koristi – brez neprijetne napihnjenosti.

Ali ste se kdaj odločili, da boste “jedli bolj zdravo” in že po nekaj dneh opazili, da vas napenja? To je tipičen znak, da je bilo vlaknin preveč, prehitro.

Najboljši nasvet je torej preprost: vlaknine naj postanejo del vašega vsakdana, a naj bo pot do tja počasna in premišljena. Vaše črevesje vam bo hvaležno.

E-novice · Zdravje

Prijavite se na e-novice o zdravju in odkrijte nasvete za boljše počutje, vitalnost in ravnovesje.

Hvala!

Vaša prijava je bila sprejeta.


© 2025 SVET24, informativne vsebine d.o.o.

Vse pravice pridržane.