© 2025 SVET24, informativne vsebine d.o.o. - Vse pravice pridržane.
Čas branja 2 min.

Ne ignorirajte te zelenjave, lahko vam reši življenje


Uredništvo
25. 8. 2025, 13.41
Deli članek
Facebook
Kopiraj povezavo
Povezava je kopirana!
Deli
Velikost pisave
Manjša
Večja

Ne glede na to, ali ste ljubitelj zdravih jedi ali iščete okusne načine, kako popestriti jedilnik – brokoli je tisti, ki nikoli ne razočara.

brokoli
Profimedia
Uživanje brokolija vsak dan lahko zmanjša tveganje za kolorektalnega raka.

Ta lahko prebavljiva zelenjava, ki spada med križnice, navdušuje z nizko energijsko vrednostjo, bogato vsebnostjo vitaminov, mineralov in vlaknin ter številnimi koristmi za zdravje.

Dokazano zmanjšanje tveganja za raka

Nedavna meta-analiza več študij iz BMC Gastroenterology ugotavlja, da lahko uživanje 40–60 g brokolija na dan zmanjša tveganje za kolorektalnega raka za 20–26 %. Za to naj bi bil zaslužen prevsem sulforafan - rastlinska spojina z mnogimi koristnimi učinki na zdravje. Tudi mnoge druge raziskave potrjujejo zaščitno vlogo sulforafana pri zaviranju več vrst raka, vključno z rakom na prostati, dojki in pljučih.

Dolgo življenje in odpornost na bolezni

Analiza ameriškega nacionalnega raziskovanja (NHANES) razkriva, da uživanje brokolija 1–2‑krat tedensko zmanjša tveganje za smrt zaradi različnih zdravstvenih vzrokov, in to kar za 32–43 %. Velik odstotek bolezni, pri katerih je brokoli odlična preventiva, predstavljajo srčno-žilne bolezni in rak.

brokoli
Profimedia
Brokoli ima visoko prehransko vrednost. 100 g brokolija vsebuje približno 3 g beljakovin.

Presnova in krvni sladkor

Strokovnjaki iz EatingWell poudarjajo, da brokoli zaradi bogastva vlaknin in sulforafana lahko pripomore k stabilizaciji krvnega sladkorja ter dobro vpliva na delovanje inzulina. Tudi športniki vse bolj pogosto posegajo po brokoliju, saj naj bi povečal vzdržljivost in zmanjšal utrujenost.

Veliko hranljivih snovi

Med številnimi hranljivimi snovmi brokolija izstopa že prej omenjeni sulforafan, ki slovi kot protitumorna in protimikrobna učinkovina. Poleg tega vsebuje karotenoide, kot so lutein in zeaksantin (koristni za oči), flavonoide (npr. kvercetin, kaempferol), ter vitamina C in K – vsi pomembni pri podpori imunskega sistema, srčno-žilnem zdravju, zdravju kosti in kože.

Previdno: možni neželeni učinki

Kljub vsem koristim je dobro poznati tudi morebitne pasti:

  • Ščitnica: surov brokoli vsebuje goitrogene, ki lahko motijo delovanje ščitnice; kuhanje pa odstrani aktivacijo teh spojin.
  • Zdravila za redčenje krvi: visoka vsebnost vitamina K1 lahko vpliva na delovanje zdravil, kot je warfarin, zato se je zaradi tega priporočljivo posvetovati z zdravnikom.
  • Prebava: lahko povzroča napenjanje ali nelagodje, zlasti pri občutljivih prebavah.
  • Oksalati in fitati: lahko ovirajo absorpcijo nekaterih mineralov, kot sta kalcij in železo.
  • Ostanki pesticidov: priporočljivo je dobro pranje ali izbira ekološkega brokolija.
brokoli, kuhanje brokolija
Profimedia
Surov brokoli vsebuje goitrogene, ki lahko motijo delovanje ščitnice; kuhanje pa odstrani aktivacijo teh spojin.

Zakaj vključiti brokoli v prehrano danes?

Čeprav ni edina superhrana, brokoli iz številnih razlogov zasluži redno mesto v prehrani:

  • dokazano zmanjšuje tveganje za nastanek rakavih obolenj,
  • uravnava krvni sladkor,
  • izboljša presnovo in pomaga pri zmogljivosti v športu,
  • prispeva k zdravju oči, kože, kosti in krepi odpornost.

Priporočilo

Dodajte svoji prehrani vsaj ½ skodelice (približno 60 g) brokolija na dan, kuhanega na pari ali rahlo dušenega (da ohranite vitamin C in sulforafan) in ga uživajte redno ter raznoliko – v solatah, juhah, kot prilogo ali celo smoothie.

E-novice · Zdravje

Prijavite se na e-novice o zdravju in odkrijte nasvete za boljše počutje, vitalnost in ravnovesje.

Hvala!

Vaša prijava je bila sprejeta.


© 2025 SVET24, informativne vsebine d.o.o.

Vse pravice pridržane.