© 2025 SVET24, informativne vsebine d.o.o. - Vse pravice pridržane.
Nutricisti opozarjajo
Čas branja 1 min.

Zelenjava, ki jo uživate vsak dan, vam morda škodi


Uredništvo
26. 8. 2025, 09.00
Deli članek
Facebook
Kopiraj povezavo
Povezava je kopirana!
Deli
Velikost pisave
Manjša
Večja

Zelenjava je pomemben del zdrave prehrane, saj vsebuje vitamine, minerale, vlaknine in antioksidante. A tudi z nekatero zelenjavo ni dobro pretiravati.

Pečen krompir
Profimedia
Pečen krompir

A nekatere vrste zelenjave so bolj hranilne od drugih, nekatere pa lahko celo škodujejo zdravju, če jih uživamo v večjih količinah. Nutricionisti opozarjajo, katera zelenjava je najboljša za vsakodnevno prehrano in katerie se je bolje izogibati ali jo uživati le občasno.

Najboljša zelenjava za zdravje

  • Ohrovt - bogat z vitamini A, C in K, antioksidanti in vlakninami, krepi imunski sistem in podpira zdravo prebavo.
  • Špinača - polna železa, folata in magnezija, ta listnata zelenjava spodbuja zdravje srca in mišic.
  • Brokoli - vsebuje sulforafan, ki pomaga pri razstrupljanju telesa in zmanjšuje tveganje za raka.
  • Rdeča pesa - odlična za cirkulacijo krvi in športno zmogljivost zaradi naravnih nitratov.
  • Sladka paprika - vsebuje več vitamina C kot pomaranče in podpira zdravje kože ter imunskega sistema.
Brstični ohrovt, zelje, brokoli in cvetača ..jpg
Profimedia
Brstični ohrovt, zelje, brokoli in cvetača pomagajo ledvicam, da predelajo strupene maščobe v vodotopne, ki se zlahka izločijo iz telesa.

Najslabša zelenjava (če jo uživamo pogosto ali v napačni obliki)

  • Krompir (predelan - pomfrit, čips) - čeprav vsebuje vitamine, je bogat s škrobom, ki povzroča nihanja krvnega sladkorja, sploh če je ocvrt ali drugače predelan.
  • Koruza - vsebuje veliko sladkorja in ima visok glikemični indeks, kar lahko vodi do hitrega dviga krvnega sladkorja.
  • Solata ledenka - ima malo hranilne vrednosti v primerjavi z drugo listnato zelenjavo, kot sta špinača ali ohrovt.
  • Bučke (pretirano uživanje surovih) - vsebujejo oksalate, ki lahko povzročajo ledvične kamne pri občutljivih ljudeh.
  • Jajčevec (v ocvrti obliki) - sam po sebi ni slab, a pogosto ga pripravljamo s preveč olja, kar ga naredi težkega in nezdravega.

Preberite tudi:

Zelenjava je odločilna za zdravo prehrano, vendar je pomembno izbrati prave vrste in jih zdravo pripraviti. Medtem ko listnata in križnata zelenjava prinašata številne koristi, lahko nekatere vrste, zlasti v predelani obliki, hitro postanejo manj zdrave. Ključ je v ravnovesju - uživajte raznoliko zelenjavo in se izogibajte prekomerni predelavi! 

E-novice · Zdravje

Prijavite se na e-novice o zdravju in odkrijte nasvete za boljše počutje, vitalnost in ravnovesje.

Hvala!

Vaša prijava je bila sprejeta.


© 2025 SVET24, informativne vsebine d.o.o.

Vse pravice pridržane.