Dostopno živilo, ki izboljša prebavo, krepi kosti in pomaga jetrom
Tokrat beseda o repi, nekoč hrani revežev, ki jo danes brez težav lahko označimo za slovensko tradicionalno superzelenjavo.
Okrogli beli do nežno rožnati plodovi so v teh dneh že spravljeni v hladne kleti, sveži, okisani ali kako drugače pripravljeni. Na uživanje repe se po navadi spomnimo v zimskih mesecih, ko ostale zelenjave primanjkuje. Je izjemno bogata z vitamini in minerali, odlikuje pa jo tudi nizka kaloričnost. V Sloveniji je najbolj poznana v Prekmurju, od koder izvira kulinarična posebnost bujta repa.
Hranilna vrednost
Spada med korenovke, kakor tudi korenje, koleraba, redkvica in zelena. Avtohtoni slovenski sorti sta kranjska podolgovata in kranjska okrogla repa, že imeni pa povesta, da se razlikujeta predvsem po videzu. Nekatere sorte so boljše za uživanje, druge za kisanje in krmo. Vrtičkarji se sicer raje odločajo za podolgovate sorte, saj jih lažje režemo in pripravimo.
Če preverimo njeno hranilno vrednost, je repa odlično dietno živilo. Sto gramov repe vsebuje le okoli 28 kalorij, 0,1 grama maščobe, šest gramov ogljikovih hidratov, 0,9 grama beljakovin, vitamina B6 in C, mangan, magnezij, kalij, kalcij …
Blagodejen vpliv na organizem
Ne pozabimo, da ni koristen le koren, temveč so užitni tudi zeleni deli rastline. Mnoge raziskave so potrdite, da redno uživanje repe znižuje verjetnost pojava debelosti, sladkorne bolezni, bolezni srca in ožilja ter blagodejno vpliva na organizem.
Vsebuje veliko antioksidantov, upočasnjuje staranje in poskrbi za boljšo prebavo. Zaradi precejšnje vsebnosti vlaknin poskrbi za rednejše izločanje toksinov iz prebavnega trakta in s tem za zdravo črevesje, ki pa je ključnega pomena za močan imunski sistem.
Vlaknine poskrbijo, da smo po zaužitju dlje časa siti, zato blagodejno deluje na uravnavanje telesne teže in krvnega sladkorja.
Odličen probiotik
Zaradi vlaknin in probiotičnih bakterij je repa odlična za tiste posameznike, ki so močno laktozno intolerantni. Pomaga tudi pri različnih prebavnih težavah, kot so bolečine v trebuhu, napihnjenost, driska in vetrovi.
Naravna zaščita za dihala in kosti
Repa je bila nekoč cenjena tudi kot domače zdravilo pri prehladih in kašlju. Dostikrat so jo kuhali v mleku ali medu ter pripravili topel napitek, ki je pomiril razdraženo grlo in olajšal izkašljevanje. Vitamin C in žveplove spojine delujejo antibakterijsko ter pomagajo krepiti naravno odpornost.
Zaradi bogate vsebnosti kalcija in kalija prispeva tudi k ohranjanju močnih kosti in mišic, kar je še posebej pomembno za starejše ljudi in vse, ki se soočajo z osteoporozo ali mišično utrujenostjo.
Razstrupljanje in krepitev jeter
Repa vsebuje glukozinolate, spojine, ki jih najdemo tudi v drugih križnicah, kot sta brokoli in cvetača. Te spojine podpirajo razstrupljevalne procese v jetrih in pomagajo telesu, da se lažje znebi škodljivih snovi. Antioksidativno delovanje vpliva na zmanjšanje vnetnih procesov in ščiti celice pred oksidativnim stresom.
Repa v vsakdanji prehrani
Ker je vsestransko uporabna, lahko iz nje pripravimo juhe, priloge, solate, enolončnice ali pa jo zgolj na hitro poparimo in začinimo. Kuhan ali pečen koren nudi prijeten, rahlo sladkast okus, medtem ko je surova repa bolj pikantna in hrustljava. Še posebej cenjena je kisla repa, bogata s probiotiki, ki je v zimskih mesecih prava vitaminska bomba.
E-novice · Zdravje
Berite brez oglasov
Prijavljeni uporabniki Trafike24 berejo stran neprekinjeno.
Še nimate Trafika24 računa? Registrirajte se