
Sestavine
- 1 kg kisle repe
- 1,5 kg svinjskega hrbta z rebri
- 250 g prosene kaše
- 100 g svinjske masti
- 2 čebuli
- 3 stroki česna
- 50 g moke
- 1 žlička sladke mlete paprike
- 1 lovorov list
- sol
- nekaj poprovih zrn
- 1 dl kisle smetane (po želji)

Recept, s katerim boste tudi vi ohranjali domačo kulinarično dediščino
Bel prt, na njem pa sveže pečena belokranjska pogača, ki žari kot sonce. Zdi se kot razglednica iz preteklosti, a prav je, da jo ohranimo za prihodnje rodove.

Kakšna je razlika med marmelado in džemom?
Sezonsko sadje počasi zori in ker ga bo marsikje preveč, da bi ga lahko pojedli, se ga splača skuhati v sladek namaz. Bo to marmelada ali džem?

Ta trik je nujen za dobro holandsko omako
Prečiščeno maslo je čista maščoba, pridobljena iz masla, brez vseh trdnih delcev (ogljikovih hidratov, beljakovin, holesterola in vode). Odlično je za pripravo različnih omak, kot je na primer holandska omaka.
Sestavine
- 1 kg kisle repe
- 1,5 kg svinjskega hrbta z rebri
- 250 g prosene kaše
- 100 g svinjske masti
- 2 čebuli
- 3 stroki česna
- 50 g moke
- 1 žlička sladke mlete paprike
- 1 lovorov list
- sol
- nekaj poprovih zrn
- 1 dl kisle smetane (po želji)
Postopek
Meso in kislo repo damo v večjo posodo, dolijemo toliko vode, da prekrije sestavine, in postavimo na srednje močen ogenj.
Proseno kašo preberemo in operemo. Ko je repa na pol kuhana, dodamo kašo, olupljen česen, lovorov list, poprova zrna in sol ter počasi kuhamo toliko časa, da se repa, meso in kaša zmehčajo.
Čebuli olupimo, sesekljamo in ju skupaj z moko zarumenimo na masti. Dodamo rdečo papriko, zalijemo z malo mrzle vode in pustimo, da zavre. Prežganje dolijemo k repi in jo s tem zgostimo. Pustimo vreti 10 minut in po okusu dodatno solimo.
Bujto repo ponudimo kot samostojno jed, dodamo ji lahko nekaj kisle smetane.
Nasvet
Namesto s prežganjem lahko repo zgostimo tako, da umešamo smetano in moko. Bujto repo lahko skuhamo tudi s prekajenim mesom.