Projekt Ekošole in Lidla: Hrana ni za tjavendan
Konec novembra so začeli šesto edicijo projekta Hrana ni za tjavendan, ki ga izvajata program Ekošola in Lidl Slovenija. Namen je otroke, mladostnike, starše in učitelje ozavestiti o količini zavržene hrane ter jim ponuditi orodja za reševanje problematike v vrtcu, šoli in doma.

Začetek projekta Hrana ni za tjavendan letos sovpada z Evropskim tednom zmanjševanja odpadkov. »Opažamo, da se zavedanje o problematiki zavržene hrane krepi in da se v številnih slovenskih izobraževalnih ustanovah zavedajo dejstva, da je hrana vrednota, ki jo je treba spoštovati in z njo ravnati odgovorno. Z utrjevanjem aktivnosti in nadaljnjim izobraževanjem, tako najmlajših kot tudi starejših, se delež zavržene hrane vsako leto zmanjšuje. Verjamemo, da bo nova sezona projekta še pripomogla k temu,« pravijo v programu Ekošola.
Katere šole sodelujejo
Z območja spodnjepodravske regije v projektu sodelujejo osnovne šole Makole, podružnica Vitomarci, Gorišnica, Kidričevo s podružnico Lovrenc, Lenart, Ljudski vrt Ptuj s podružnico Grajena ter Sveti Tomaž. Vključena sta tudi vrtca Otona Župančiča Slovenska Bistrica in Gorišnica.
Za sodelujoče sta organizatorja pripravila različne aktivnosti glede na starostno skupino otrok. Najmlajše bosta o pravilnem ravnanju s hrano poučila gospa Kuhla in gospod Polentnik, srednješolci bodo o problematiki v lokalnem okolju pripravili novinarski video prispevek ali oglas. Ker se lahko otroke največ nauči z lastnim zgledom, so vse sodelujoče šole prejele ''Kuhlin družinski dnevnik zavržene hrane'', ki ga otroci izpolnjujejo doma skupaj s svojimi starši, tako da v svojem gospodinjstvu zaznajo vzroke zavržene hrane in poiščejo rešitve. Vsaka družina bo pozvana tudi k zapisu družinske zaveze za zmanjševanje zavržene hrane in ustvarjanju družinskega recikliranega recepta.
Reciklirana kuharija
Gospodinje in gospodinjci vedo, da je največja mojstrovina, ko iz ostankov hrane od kosila ali večerje ustvarijo popolnoma novo in okusno jed. Tega se bodo v okviru projekta tudi letos lotili otroci v natečaju Reciklirana kuharija, kjer bodo z inovativnimi načini ponovne uporabe živil oblikovali nove recepte. Zmagovalne jedi bodo izdane v priročni kuharski knjižici.
Preberite več v Štajerskem Tedniku
Berite brez oglasov
Prijavljeni uporabniki Trafike24 berejo stran neprekinjeno.
Še nimate Trafika24 računa? Registrirajte se