Svet24
© 2025 SVET24, informativne vsebine d.o.o. - Vse pravice pridržane.

Največ transmaščob v keksih in napolitankah


Mojca Vtič
7. 11. 2016, 11.55
Posodobljeno
10. 07. 2017 · 03:44
Deli članek
Facebook
X (Twitter)
Kopiraj povezavo
Povezava je kopirana!
Deli
Velikost pisave
Manjša
Večja

Skoraj 40 let že vemo, da transmaščobne kisline (TMK) vplivajo na naše zdravje, že 22 let pa zagotovo vemo, da močno vplivajo na zdravje srca in ožilja. V zadnjem času znanstveniki odkrivajo še druge škodljive vplive TMK na zdravje, npr. na razvoj možganov oziroma nevrološki razvoj otrok, plodnost, zdravje oči itd., povzročale pa naj bi tudi nekatere vrste raka.

1478519943_napolitanke.jpg
Arhiv Štajerskega Tednika

Zveza potrošnikov Slovenije že deset let poziva k zakonodajni ureditvi omejevanja vsebnosti TMK v živilih, tako na trgovskih policah kot v gostinstvu in slaščičarstvu. Pred trinajstimi leti je Danska omejila vsebnost TMK v vseh živilih, tako pri predpakiranih izdelkih kot v gostinstvu. Danes že žanje uspehe na področju zmanjšanja pojavnosti srčno-žilnih bolezni; v prvih treh letih so na letni ravni zmanjšali smrtnost za 14 smrti na 100.000 prebivalcev. Zakonsko urejeno omejitev imajo še: Avstrija, Švica, Madžarska, Islandija in Norveška, delno tudi Švedska, Finska, ZDA in Kanada. Ne nazadnje, FDA v ZDA je TMK pred kratkim označila za nevarno snov v živilih. To pomeni, da morajo proizvajalci izvesti oceno tveganja v svoji predelavi ali načinu termične obdelave živil, da bi količino TMK znižali na še sprejemljivo raven.

Svetovna zdravstvena organizacija priporoča, da potrošnik ne užije količine TMK, večje od 1% energijskega vnosa. To za zdravega odraslega človeka, ki porabi okoli 2.000 kcal na dan, pomeni 2,2 grama TMK dnevno, za ljudi z nižjim energijskim vnosom, kot so otroci, starejši in bolni, pa se varna dnevna količina sorazmerno zmanjša.

Kaj so TMK in kako vplivajo na zdravje?

Molekule maščobe so povečini sestavljene iz treh molekul različnih maščobnih kislin, vezanih na molekulo glicerola, in jih lahko poimenujemo trigliceridi. Maščobne kisline se delijo na nasičene in nenasičene maščobne kisline. Transmaščobne kisline nastajajo iz nenasičenih maščobnih kislin pri gretju (npr. cvrtju) olj in masti, pri industrijski hidrogenaciji olj v trdno obliko (npr. v proizvodnji rastlinskih masti in margarin) ter v vampih prežvekovalcev (govedo, koze, ovce). Na zdravje pa vplivajo le industrijsko pridobljene TMK in tiste, ki se tvorijo pri segrevanju maščob (nad 170 stopinj Celzija) – tako v gospodinjstvu kot tudi v gostinstvu, slaščičarnah, pekarnah itd.

TMK vplivajo na zdravje tako, da znižujejo »dober« holesterol (HDL) in zvišujejo »slabega« (LDL) ter vplivajo – do 10-krat močneje kot nasičene maščobne kisline – na razvoj ateroskleroze in drugih srčno-žilnih obolenj.

Kje vse najdemo TMK?

Preberite več v Štajerskem Tedniku


© 2025 SVET24, informativne vsebine d.o.o.

Vse pravice pridržane.