Martinovanje: Odlični recepti za jesensko obarvano mizo
Že od pradavnih časov poznana jesenska zahvala naravi, ki jo je krščanstvo preobleklo v praznik sv. Martina, je tudi na naših mizah zaznamovana z bogatim jedilnikom.

Predstavljamo vam nekaj receptov za odlične jedi, s katerimi boste lahko presenetili svoje najdražje.
Kostanjeva juha
Sestavine: 2 žlici masla, 2 žlici olja, 2 šalotki ali manjša čebula, skodelica grobo nasekljane zelene, 2 skodelici olupljenih, nasekljanih (bolj kislih) jabolk, žlička sesekljanega žajblja, 3 skodelice kuhanih ali pečenih kostanjev (olupljenih), 3 skodelice zelenjavne jušne osnove, skodelica nesladkanega jabolčnega soka; za krutone: čabata ali kmečki kruh, peteršilj, maslo.
Na maslu in olju pražimo sesekljano šalotko in zeleno 5 minut. Začinimo s soljo in poprom. Dodamo jabolka in žajbelj in na manjšem ognju kuhamo, da so jabolka mehka (10 minut). Dodamo kostanje, jušno osnovo, jabolčni sok in po želji še vodo ter kuhamo 15 minut. S paličnim mešalnikom sesekljamo vse sestavine, po potrebi še solimo in postrežemo s peteršiljevimi krutoni. Za krutone v skledi premešamo na kocke narezano čabato in peteršilj. Segrejemo 2 žlici masla in žlico olja, prelijemo po kockah in premešamo. Po želji dosolimo. Vsujemo v pekač v eni plasti in pečemo pri 180 stopinjah Celzija, da kocke zlato porjavijo (10 do 15 minut).
Pečena gos
Sestavine (za 6 oseb): približno 3 kg težka gos, 1/2 kg jabolk, 1/4 kg suhih sliv, sol, poper, 2 žlici medu, žlica majarona, svetla sojina omaka, 1/4 l jušne osnove; po želji 2 čebuli, 2–3 korenčki, lovorov list.
Očiščeni gosi pristrižemo peruti in vrat ter z nje (če želimo) odstranimo kožo. Znotraj in zunaj jo splaknemo s hladno vodo, nato pa notranjo stran natremo s soljo, poprom, majaronom in sojino omako. Zunanjo stran natremo samo s soljo, nato pa gos pustimo mirovati približno eno uro. Med tem narežemo jabolka na manjše koščke, slivam pa odstranimo koščice. Sadje nadevamo v gos in jo dobro zapremo z zobotrebci, peruti in bedra pa privežemo ob gos s sukancem. V globoko posodo nalijemo približno tri centimetre vode, vanjo položimo gos, zaprto posodo pa postavimo na štedilnik. Ko voda zavre, znižamo temperaturo in pustimo, da se gos duši še pol ure. Pečico segrejemo na 160 °C. V pekač položimo dušeno gos (s prsmi navzdol); za polnejši okus v pekač dodamo dve razpolovljeni čebuli, narezan korenček in lovorov list. Gos zalijemo z jušno osnovo, jo postavimo v pečico in pečemo približno dve uri, da bo skoraj pečena. Zalivamo jo s sokom, ki nastaja pri peki, da se meso ne bo izsušilo. Skoraj pečeno gos prelijemo z medom in pečemo še približno 15 minut, da bo skorja postala zlato rumene barve. Pečeno pustimo mirovati približno deset minut, šele nato jo razrežemo.
Ajdova kaša z gobami
Sestavine: maslo, 1 srednje velika čebula, 1 strok česna, 50 dag jurčkov ali drugih gob, 2 dl ajdove kaše, 7,5 dl jušne osnove ali kropa, sol in poper, majaron, 2 vejici peteršilja.
Na žlici masla popražimo čebulo. Ko začne rumeneti, primešamo sesekljan česen in na lističe narezane gobe. Posolimo in na srednji jakosti pražimo toliko časa, da voda iz gob izhlapi. Zalijemo z vročo jušno osnovo ali kropom, primešamo oprano ajdovo kašo, popramo in odišavimo z majaronom. Kaša naj počasi vre okoli 30 minut. Ko se voda popolnoma pokuha in je kaša že skoraj suha, primešamo še žlico masla in potresemo s sesekljanim peteršiljem. Na hitro še malo popražimo in postrežemo.
Jesenski martinovanjski jedilnik
Predlog za našo jesensko pojedino: predjed: gerpa s popraženimi bučnicami, obloženi kruhki (domač kruh, zaseka, meso iz tunke), špinačna rulada s skutinim namazom, slana rulada s šunko; juha: kostanjeva juha s peteršiljevimi krutoni; glavne jedi: pečena gos, polnjene piščančje prsi, pečena svinjska rebra s kožo, ocvrt puranji file s kornfleksom; priloge in prikuhe: ajdova kaša z gobami, mlinci, skutna rulada z drobtinami, dušeno rdeče zelje; solata: motovilec z jajčko, cvetačna solata; sladice: grozdni zavitek, lešnikova ali potratna potica, drobno pecivo. (Nekaj manj pogostih receptov najdete v tem sestavku, nekaj pa smo jih že objavili v Štajerskem tedniku.)
AŠV
Berite brez oglasov
Prijavljeni uporabniki Trafike24 berejo stran neprekinjeno.
Še nimate Trafika24 računa? Registrirajte se