Svet24
© 2025 SVET24, informativne vsebine d.o.o. - Vse pravice pridržane.
Kofein
Čas branja 3 min.

Naj pijemo zeleni ali črni čaj?


J. K./Revija Jana
7. 5. 2025, 15.00
Deli članek
Facebook
X (Twitter)
Kopiraj povezavo
Povezava je kopirana!
Deli
Velikost pisave
Manjša
Večja

Nekateri jih pijemo namesto kave, a to, da nas ohranjajo budne, ni njihova edina prednost. Preverite, kateri pravi čaj vam je bolj pisan na kožo.

črni čaj, zeleni čaj.jpg
Profimedia
Kateri čaj je najbolj priporočljiv za uživanje?

Pravi čaji se med sabo razlikujejo po načinu predelave listov čajevca. Listi za črni čaj popolnoma oksidirajo, zato ima ta čaj tudi največ kofeina. Pri zelenem čaju pa uporabijo postopek fermentacije: najprej liste posušijo pri visoki temperaturi, pri čemer ostane klorofil nedotaknjen in daje čaju značilno barvo, ta postopek ohranja tudi več antioksidantov.

Izmed vseh vrst čaja vsebuje prav zeleni čaj najmanj kofeina. Oolong je po okusu in kakovosti nekje med zelenim in črnim čajem, saj je le delno oksidiran, tudi po količini kofeina in antioksidantov je med črnim in zelenim čajem. Beli čaj je posebnež: zanj uporabljajo le mlade lističe čajevca, ki so minimalno obdelani, zato velja za blagega, ima pa tudi komajda kaj okusa in le malo kofeina.

pitje čaja
Profimedia
Beli, zeleni, oolong in črni čaji so narejeni iz iste rastline in vsi vsebujejo kofein.

Preberite tudi:

Indijski čaj za budnost

Črni čaj je najbolj znana in razširjena vrsta. Pogosto ga imenujemo indijski. V različnih okoljih in kulturah ga pijejo zelo različno. Angleži ga radi obogatijo z aromo jasmina in bergamotke, najbolj priljubljen tovrstni čaj je zagotovo Earl Grey.

CRNI CAJ.jpg
Shutterstock
Vedeti morate, da črni čaj vsebuje veliko kofeina, kar pomeni, da lahko prekomerno uživanje povzroči tudi stranske učinke.

Najpogostejša in najpreprostejša praksa pitja črnega čaja je, da mu dodamo mleko, s čimer ublažimo njegov trpki okus, vendar s tem nikakor niso izčrpane vse možnosti. Indijski jogiji mu dodajajo celo paleto začimb: cimet, med, kardamom ali nageljnove žbice. Tibetanski menihi pa celo maslo, prepričani so, da jih tako močan napitek pomaga ohranja budne med dolgotrajnimi meditacijami. Če si tudi vi od napitka želite predvsem tega, da vas ohrani budne, je črni čaj med vsemi nedvomno zmagovalec.

Indijski jogiji mu dodajajo celo paleto začimb: cimet, med, kardamom ali nageljnove žbice.

Raziskave sicer nakazujejo še marsikatero drugo korist: med drugimi potrjujejo, da znižuje raven holesterola in zmanjšuje nevarnost tvorbe krvnih strdkov. Najpomembnejše koristne sestavine črnega čaja so antioksidati in flavonoidi, ki zvišujejo prožnost ožilja, zaradi česar je pretok krvi boljši. Ker črni čaj zapira, je lahko v pomoč tudi ljudem s prebavnimi motnjami.

Zeleni čaj, zaveznik pri hujšanju

Tradicionalna medicina ga je uporabljala za zdravljenje dlesni in slabih zob, tudi pri vnetem grlu se je izkazal za koristnega, prav tako pri razstrupljanju organizma, utrujenih očeh, podočnjakih in glavobolu.

Ker pa izvleček zelenega čaja pospešuje oksidacijo maščob, torej njihovo topljenje, postaja tudi čedalje pomembnejši zaveznik pri izgubljanju odvečne teže. Začnimo dan z zelenim čajem in jabolkom namesto s čokoladno tablico, pa se bo naša poteza kmalu poznala na tehtnici.

zeleni.jpg
Profimedia
Izmed vseh vrst čaja vsebuje prav zeleni čaj najmanj kofeina.

Navsezadnje izbiro, kateri je najboljši za nas, prepustimo svojemu okusu. Če bomo izbrali kakovostnega, nam bo koristil tako eden kot drugi pravi čaj. Z vsemi pa se lahko v toplejših dneh prav prijetno osvežimo, če jih pred pitjem postavimo v hladilnik. Ni ga čez domači ledeni čaj!

Zanimivost

V Evropo je navada pitja čaja prodrla okoli 1610. leta. Zaradi visoke cene je bila to predvsem pijača bogatih slojev, aristokracije. Navada pitja popoldanskega čaja pa ne izvira iz Anglije, kjer se je tradicija ohranila do današnjih dni, temveč iz Francije.

čaj, pitje čaja, zeleni čaj
Profimedia
Zeleni čaj uporabljamo kot poživljajoč napitek pri stanjih preobremenjenosti, utrujenosti in občutku šibkosti.

Legenda o čaju

Z začetkom pitja čaja je povezanih več legend: najbolj znana med njimi pravi, da je 2750. leta pred našim štetjem kitajski cesar Šen Nung prekuhaval vodo iz potoka, medtem ko je počival po napornem lovu. V lonec, v katerem je vrela voda, je po naključju padlo nekaj lističev z bližnjega zimzelenega drevesa, sorodnika magnolije, ki ga danes imenujemo Camellia sinensis. Prijeten vonj je cesarju ugajal, zato se je odločil napitek poizkusiti. In bil je navdušen. Sicer pa se grmovje čajevca v kitajski literaturi prvič omenja v starem spisu Pent-Sao.


© 2025 SVET24, informativne vsebine d.o.o.

Vse pravice pridržane.