Svet24
© 2025 SVET24, informativne vsebine d.o.o. - Vse pravice pridržane.

Baričeva hiša v Prelesju: O hrani kot zdravilu - naj zraste blizu nas


zapisala: Lidija Maričič foto: Renata Butala
21. 3. 2017, 14.25
Posodobljeno
22. 03. 2017 · 13:11
Deli članek
Facebook
X (Twitter)
Kopiraj povezavo
Povezava je kopirana!
Deli
Velikost pisave
Manjša
Večja

_e__1_.jpg
Arhiv Lokalno.si
_e (1)
_e__4_.jpg
Arhiv Lokalno.si

Brigita Tekavčič je doma iz Kočevja in je prava zakladnica znanja. Že vse življenje se posveča človeku in njegovi umestitvitvi v naravne tokove. Je tudi diplomirana zdravilka. In seveda dragocena, topla in prijazna oseba.

V petek, 10.3., je gostvala v Baričevi hiši in je spregovorila o hrani kot zdravilu. Pristopila je s filozofskega stališča; pravi, da je najpomnejši odnos do hrane ... naj jo ne bi jemali kot samoumevno, ampak kot dragoceno dobrino. Prisluhnimo svojemu telesu in vedeli bomo, kaj moramo jesti. Žal nam je ta občutek v potrošniški obsedenosti zakrnel, zato ga moramo zavestno gojiti.

Žene, ki večinoma pripravljajo hrano in jo sevirajo, morajo na to še posebej paziti, kajti preko hrane prenašajo na bližnje svoje travme. Ko kuhajo, naj vkuhajo kanček ljubezni. Pri majhnih otrocih moramo na to še posebej paziti, saj jih modeliramo v bodoče samostojne jedce. Jemo tudi z očmi, zato naj bo pogrinjek lep.

Žal nam je občutek za količino zakrnel. Prisluhnimo si in zopet bomo vedeli, koliko. Brigita pravi, da potrebujemo toliko hrane, kot jo lahko zaobjememo v obe dlani.

Ker hrano zlorabljamo, pride do raznih obolenj (prebavni trakt, jetra, ožilje, pritisk , psiho somatske bolezni ...), vse bolezni lahko pozdravimo ali izboljšamo samo s prehrano, zato pa je potreben indivdualni pristop, kar pa ni bil namen večera.

Omenila je tri bele strupe. Pav za vse lahko najdemo zamenjavo v drugi hrani, recimo sladkor v dateljnih, bananah, maščobo v olivnem olju, moko, mleto v mlinih, kokosu ... To so malenkosti, ki jih storimo zlahka zase in za svojo družino.

Vendar moramo biti resnično pozorni pri nakupu živil. Najbolje je, da zraste čim bliže nas. Cena ni merilo za kakovost hrane. Posebno pozornost moramo nameniti času, ko hrano termično obdelujemo.

Dobro je pojesti tudi kaj surove hrane. Najbolje je, da jo sami pridelamo ali naberemo v naravi.

Kaj je užitno v naravi in kako iz tega pripravimo okusno kosilo, bo tema naslednjega Brigitinega predavanja!

Med odmorom smo si ogledali slikarsko razstavo v hišni galeriji, nato smo v sproščeni debati pokramljali o naših prehrambenih navadah.


© 2025 SVET24, informativne vsebine d.o.o.

Vse pravice pridržane.