Svet24
© 2025 SVET24, informativne vsebine d.o.o. - Vse pravice pridržane.

FOTO: O kavi iz pravične trgovine


Avtor teksta: Čajarna Stari most
20. 9. 2012, 15.30
Posodobljeno
21. 09. 2012 · 14:23
Deli članek
Facebook
X (Twitter)
Kopiraj povezavo
Povezava je kopirana!
Deli
Velikost pisave
Manjša
Večja

kava_11.jpg
Arhiv Lokalno.si
kava-11
kava_15.jpg
Arhiv Lokalno.si
kava_18.jpg
Arhiv Lokalno.si

Včeraj,19. septembra, je v novomeški Čajarni Stari Most potekalo predavanje in pogovor »O kavi iz pravične trgovine«. Glavna akterja sta bila Rene Suša, ki se že nekaj let ukvarja s preučevanjem in raziskovanjem pravične trgovine ter sodeluje z edino pravično trgovinico v Sloveniji, 3MUHE, in Tine Čokl, velik poznavalec kave in lastnik lokala Café Čokl v Ljubljani pod vzpenjačo, kjer kuha odlično kavo, poleg tega pa tudi svetuje drugim, kako jo pripraviti. Obiskovalcem sta razložila in praktično demonstrirala, kaj je to pravična trgovina in dobra kava.

Kot je povedal Rene Suša, je pravična trgovina "trgovinsko partnerstvo”, ki temelji na dialogu, transparentnosti in spoštovanju in si prizadeva za večjo enakopravnost v mednarodni trgovini. Prispeva k trajnostnemu razvoju s tem, da ponuja boljše pogoje prodaje in zagotavlja pravice marginaliziranih proizvajalcev in delavcev, predvsem iz ekonomsko manj razvitih dežel. Organizacije, ki se ukvarjajo s pravično trgovino in ki jih podpirajo potrošniki, se aktivno vključujejo v podpiranje proizvajalcev, osveščanje in vodenje kampanj za spremembe v pravilih in praksi konvencionalne mednarodne trgovine. Pravična trgovina se osredotoča na marginalizirane proizvajalce in male kmete ter omogoča, da se izognejo revščini ob tem, da promovirajo trajnostni razvoj. Z vzpostavljanjem dolgoročnih partnerstev omogoča, da proizvajalci vlagajo v okolju prijazno proizvodnjo. Vzpodbuja ročno izdelavo, ekološko kmetijstvo in uporabo recikliranih materialov, prav tako pa tudi trajnostno uporabo naravnih virov in proizvodnih metod, ki niso kapitalsko ali energetsko zahtevne. Gibanje pravične trgovine se zavzema za trgovinski sistem, ki v ospredje postavlja ljudi in promovira socialno, ekonomsko in okoljsko pravičnost, je poudaril Suša.

Zgodba o pravični trgovini se lepo prepleta z zgodbo o kavi. Kot je dejal Tine Čokl, so bili začetki kavne zgodovine zelo podobni sodobni kriminalni zgodbi. Sprva nelojalnemu prilaščanju trga in krajam prvih sadik kavovcev so sledili poskusi kultiviranja na domačih tleh kolonialnih sil, nato tihotapljenje sadik v oddaljene, s silo osvojene dežele. Kasneje, ko so bili tržni deleži že nekako dorečeni, sta stopila v ospredje vohunjenje in preprodaja informacij o tržnih potezah tekmecev. Nato še špekulacije s cenami in ponovno težnja k monopolu posameznih trgov. Je pa bila zato kava iz Mehike prvi proizvod, ki so jo prodajali v pravični trgovini, ki jo poznamo od leta 1988, ko je oznaka nastala pod pokroviteljstvom nizozemske razvojne agencije Solidaridad. Prvotno se je poimenovanje Pravična trgovina nanašalo zgolj na kmetijske proizvode, na primer kavo in čaj, saj imajo ti največji vpliv na življenje ljudi v nerazvitem svetu, danes pa Pravična trgovina obsega veliko različnih proizvodov – celo nogometne žoge.

Tako je Čokl v nadaljevanju zanimivih predavanj obiskovalcem razložil popolnoma vse o kavi: zgodovino kave in zgodovino kave v naših krajih, načine priprave in uživanja kave, vrste kav, kaj je to italijanska, avstrijska, turška in espresso kava. Kot pravi Čokl, je »espresso način ekstrahiranja je edini pravi način, ker mi omogoča maksimalno kontrolo pretvorbe zrna v napitek. Prehajanje vroče vode skozi sveže mleto kavo, pod pritiskom, deluje naravnost čarobno. Sleherni drobec kave prepoji in iz matrice izrine kavne esence. Skozi sito potisne tudi najmanjše delce, ki skupaj s paro in ogljikom formirajo kremo na površini. Okus je poln in intenziven, če smo delali pravilno, bo tudi dober. Kvaliteten napitek bo navduševal z zmerno prisotnostjo kislega, ki ne sme prevladovati, temveč zgolj zaokroži menjavanje posameznih vtisov na jeziku.« Veliko pozornosti je Čokl v svojem predavanju namenil tudi temu, kaj vse je potrebno, da pridemo uporabniki do »dobre kave«. Da pa bi besede kava postale, nam je demonstriral, kako se pripravi »dober espresso« (glej fotografije).

Dogodek so sorganizirali: Art Market Novo mesto, 3Muhe in KUD VsemuKos v sodelovanju s Čajarno Stari most


© 2025 SVET24, informativne vsebine d.o.o.

Vse pravice pridržane.