Bezgove jagode lajšajo kašelj in skrajšajo gripo
Bezgove jagode, ki dozorijo sredi poletja in veljajo za zakladnico vitaminov in mineralov, so slavili že naši daljni predniki.

Bezgove jagode so plod črnega bezga (Sambucus nigra) ali bezga, zdravilnega grmička, ki zraste tudi do nekaj metrov visoko.
Spomladi nas razveseljuje z bogatimi šopki drobnih, rumeno-belih cvetov, v drugi polovici poletja pa se ti spremenijo v zelo temno modro-vijolične, skoraj popolnoma črne jagode. Gre za eno najstarejših zdravilnih rastlin v Evropi, ki so jo posebej v obliki jagod uporabljali že naši predniki v zdravilnih in celo obrednih namenih za zaščito doma in ljudi.
Le previdno, da jih ne zamenjamo
Pri nabiranju moramo biti pazljivi – plodove črnega bezga premalo poučeni nabiralci pogosto zamenjujejo s smrdljivim bezgom (Sambucus ebelus), ki je rahlo strupen. Ta nima olesenelih stebel, kadar pomečkamo liste, imajo neprijeten vonj, plodovi pa so videti zelo podobno, a niso užitni.
Vsebnost vitaminov in mineralov
Plodovi črnega bezga so bogati z:
- vitaminom C, ki krepi imunski sistem,
- vitamini skupine B, ki podpirajo živčni sistem,
- antociani, ki delujejo kot močni antioksidanti,
- železom, s kalijem, kalcijem in z magnezijem, ki so pomembni za kri, kosti in živčevje.
Zaradi te izjemne sestave so jagode črnega bezga prvovrstno naravno zdravilo.

Ljudska medicina in sodobna znanost
V ljudskem zdravilstvu so bezgu nekoč pripisovali skoraj čudežno moč. Verjeli so, da bezgov grm pred hišo ščiti pred boleznijo, saj v praksi spodbuja potenje, znižuje vročino in lajša bolečine.
Danes vemo, da bezgove jagode dejansko pomagajo pri:
- prehladu in gripi,
- vročini,
- bolečinah v sklepih,
- razstrupljanju telesa,
- krepitvi imunskega sistema.
To je pokazala že vrsta raziskav, tudi denimo norveška študija, izvedena med letoma 1999 in 2000, v kateri so bolniki z gripo, ki so uživali bezgov sirup, ozdraveli štiri dni prej.
Zrele bezgove jagode je treba ujeti, preden jih pozobajo ptiči
Sirup iz bezgovih jagod
Pravilna priprava in še eno opozorilo
Begove jagode nabiramo, ko so popolnoma zrele – torej temno vijolične do črne. Surovih ne smemo uživati, saj vsebujejo cianogene glikozide, ki lahko povzročijo slabost, bruhanje in drisko. S kuhanjem se te škodljive snovi razgradijo in postanejo varne za uživanje.

Najboljši načini uporabe bezgovih jagod
- Za čaj: pripravimo ga tako, da plodove posušimo in pripravimo prevretek;
- Skuhamo sirup: tradicionalno zdravilo proti kašlju;
- Bezgov kis: kot tonik za vtiranje v telo.
Bezgove jagode v kulinariki
Poleg zdravilne vrednosti ima črni bezeg tudi kulinarični potencial. Iz njegovih plodov lahko poleg bezgovega kisa za solato med drugim pripravimo tudi okusen žele ali marmelado, sirup, ki ga razredčimo z vodo ali dodamo čaju, sladko juho (skuhanim jagodam dodamo le še sladkor, cimet, linonin sok in malo škroba za zgostitev) ter domač liker.
Izkoristite svoje nabiralniške podvige za pripravo malce drugačnega kečapa
'Divji' kečap
Berite brez oglasov
Prijavljeni uporabniki Trafike24 berejo stran neprekinjeno.
Še nimate Trafika24 računa? Registrirajte se