© 2025 SVET24, informativne vsebine d.o.o. - Vse pravice pridržane.
Bezgove jagode
Čas branja 2 min.

Bezgove jagode lajšajo kašelj in skrajšajo gripo


Katja Cah
29. 7. 2025, 05.55
Deli članek
Facebook
Kopiraj povezavo
Povezava je kopirana!
Deli
Velikost pisave
Manjša
Večja

Bezgove jagode, ki dozorijo sredi poletja in veljajo za zakladnico vitaminov in mineralov, so slavili že naši daljni predniki.

bezgove-jagode
Profimedia
Bezgove jagode so polne vitaminov C in B ter mineralov, kot so železo, kalij, kalcij in magnezij.

Bezgove jagode so plod črnega bezga (Sambucus nigra) ali bezga, zdravilnega grmička, ki zraste tudi do nekaj metrov visoko.

Spomladi nas razveseljuje z bogatimi šopki drobnih, rumeno-belih cvetov, v drugi polovici poletja pa se ti spremenijo v zelo temno modro-vijolične, skoraj popolnoma črne jagode. Gre za eno najstarejših zdravilnih rastlin v Evropi, ki so jo posebej v obliki jagod uporabljali že naši predniki v zdravilnih in celo obrednih namenih za zaščito doma in ljudi.

Le previdno, da jih ne zamenjamo

Pri nabiranju moramo biti pazljivi – plodove črnega bezga premalo poučeni nabiralci pogosto zamenjujejo s smrdljivim bezgom (Sambucus ebelus), ki je rahlo strupen. Ta nima olesenelih stebel, kadar pomečkamo liste, imajo neprijeten vonj, plodovi pa so videti zelo podobno, a niso užitni. 

Vsebnost vitaminov in mineralov

Plodovi črnega bezga so bogati z:

  • vitaminom C, ki krepi imunski sistem,
  • vitamini skupine B, ki podpirajo živčni sistem,
  • antociani, ki delujejo kot močni antioksidanti,
  • železom, s kalijem, kalcijem in z magnezijem, ki so pomembni za kri, kosti in živčevje.

Zaradi te izjemne sestave so jagode črnega bezga prvovrstno naravno zdravilo.

bezgove-jagode
Profimedia
Sirup, narejen iz bezgovih jagod pomaga pri bolečinah, izkašljevanju, razstruplja telo in krepi imunski sistem.

Ljudska medicina in sodobna znanost

V ljudskem zdravilstvu so bezgu nekoč pripisovali skoraj čudežno moč. Verjeli so, da bezgov grm pred hišo ščiti pred boleznijo, saj v praksi spodbuja potenje, znižuje vročino in lajša bolečine. 

Danes vemo, da bezgove jagode dejansko pomagajo pri:

  • prehladu in gripi,
  • vročini,
  • bolečinah v sklepih,
  • razstrupljanju telesa,
  • krepitvi imunskega sistema.

To je pokazala že vrsta raziskav, tudi denimo norveška študija, izvedena med letoma 1999 in 2000, v kateri so bolniki z gripo, ki so uživali bezgov sirup, ozdraveli štiri dni prej. 

Pravilna priprava in še eno opozorilo

Begove jagode nabiramo, ko so popolnoma zrele – torej temno vijolične do črne. Surovih ne smemo uživati, saj vsebujejo cianogene glikozide, ki lahko povzročijo slabost, bruhanje in drisko. S kuhanjem se te škodljive snovi razgradijo in postanejo varne za uživanje.

bezgove-jagode
Profimedia
Iz bezgovih jagod je med drugim mogoče skuhati zdravilno juho.

Najboljši načini uporabe bezgovih jagod

  • Za čaj: pripravimo ga tako, da plodove posušimo in pripravimo prevretek;
  • Skuhamo sirup: tradicionalno zdravilo proti kašlju;
  • Bezgov kis: kot tonik za vtiranje v telo.

Bezgove jagode v kulinariki

Poleg zdravilne vrednosti ima črni bezeg tudi kulinarični potencial. Iz njegovih plodov lahko poleg bezgovega kisa za solato med drugim pripravimo tudi okusen žele ali marmelado, sirup, ki ga razredčimo z vodo ali dodamo čaju, sladko juho (skuhanim jagodam dodamo le še sladkor, cimet, linonin sok in malo škroba za zgostitev) ter domač liker.

dober-tek · Recept

'Divji' kečap

Izkoristite svoje nabiralniške podvige za pripravo malce drugačnega kečapa

1 h 13 min
Srednje zahtevno


© 2025 SVET24, informativne vsebine d.o.o.

Vse pravice pridržane.