
Kaj boste skuhali danes?
'Divji' kečap
Izkoristite svoje nabiralniške podvige za pripravo malce drugačnega kečapa
'Divji' kečap
Izkoristite svoje nabiralniške podvige za pripravo malce drugačnega kečapa

Sestavine
- 500 g bezgovih jagod
- 500 g mešanice robidnic, plodov gloga in/ali plodov lesnike (divjih jabolk)
- 3 šalotke
- 2 žlički soli
- 3 dl rdečega vinskega kisa
- 250 g svetlega sladkorja muskovado
začimbna vrečka
- 3 suhi čiliji
- 1 žlička zrn črnega popra
- 1 žlička gorčičnih semen
- 3 tanke rezine ingverja
- 1 cimetova palčka, prelomljena na pol
- 4 trakci limetine lupinice

Topel sendvič s sirom in čebulo, ki se mu ne boste mogli upreti
Sendvič s karamelizirano čebulo in sirom združuje bogat okus francoske čebulne juhe s hrustljavim kruhom. Je prava razkošna poslastica na hitro, ki je zavezela TikTok.

Pohane marele, kraljice jeseni na vašem krožniku
Pohane marele ali ocvrte dežnikarice, če smo bolj formalni, so z razlogom ena najbolj priljubljenih jesenskih jedi. Preizkusite naš recept in se naužijte okusov jeseni.

Popolno vlečeno testo za zavitek, baklavo ali burek
Odslej ne boste več imeli izgovorov: odkrivamo trike in zares podrobno popisane korake za domače vlečeno testo, ki je prožno, voljno in se pri raztezanju ne trga.
Sestavine
- 500 g bezgovih jagod
- 500 g mešanice robidnic, plodov gloga in/ali plodov lesnike (divjih jabolk)
- 3 šalotke
- 2 žlički soli
- 3 dl rdečega vinskega kisa
- 250 g svetlega sladkorja muskovado
začimbna vrečka
- 3 suhi čiliji
- 1 žlička zrn črnega popra
- 1 žlička gorčičnih semen
- 3 tanke rezine ingverja
- 1 cimetova palčka, prelomljena na pol
- 4 trakci limetine lupinice
Postopek
Stekleničke operemo z vročo vodo in detergentom, jih dobro oplaknemo, obrnemo na glavo in pustimo, da se posušijo. Plodove in sadje operemo in preberemo. Stresemo ga v veliko kozico ter dodamo nasekljano šalotko, sol in kis. Začimbe položimo na kos muslinaste tkanine, povežemo s kuhinjsko nitjo in vrečko dodamo v kozico.
Vse skupaj počasi zavremo, nato temperaturo znižamo in na pol pokrito zelo nežno kuhamo 30 minut ali toliko časa, da se sadje in plodovi zmehčajo. Odstranimo vrečko z začimbami in mešanico pretisnemo skozi plastično sito, da se znebimo semen in trdih kožic.
Pripravljene stekleničke za 10 minut postavimo v pečico, ogreto na 100 °C. Mešanico za kečap vrnemo v kozico, ki smo jo oplaknili z vodo, in dodamo sladkor. Med mešanjem segrevamo, da zavre, nato pa na visoki temperaturi vremo 8 do 10 minut, da nastane gosta in sirupasta zmes. Prelijemo jo v tople stekleničke, nepredušno zapremo in označimo z nalepkami. V hladilniku se kečap obdrži do 2 tednov, za daljše shranjevanje (do 1 leta) pa ga je treba sterilizirati.
Kako steriliziramo kečap?
Na dno težke kozice položimo narobe obrnjen krožniček ali debel snopič časopisa in nanj postavimo polne stekleničke, tako da so tesno druga ob drugi. Med stekleničke zatlačimo časopisni papir, da ne bodo trkale druga ob drugo. Prilijemo toliko vroče vode, da sega do vratov stekleničk, nato kozico pokrijemo s pokrovko. Vodo segrevamo tik do vrelišča in na tej temperaturi kečap steriliziramo 20 minut. Pustimo, da se stekleničke 30 minut ohlajajo v vodi, nato jih vzamemo ven in obrišemo s čisto kuhinjsko krpo. Na hladnem, suhem mestu se tako steriliziran kečap ohrani do 1 leta.
Priljubljeni recepti
Hladni peresniki s pestom, paradižnički in mocarelo
Piščanec v pivu
Čokoladni liker
Bučna pita z javorovim sirupom in orehi
Buča je resnično vsestranska, saj se odlično obnese tudi v sladicah