© 2025 SVET24, informativne vsebine d.o.o. - Vse pravice pridržane.

Sirup iz bezgovih jagod

Zrele bezgove jagode je treba ujeti, preden jih pozobajo ptiči

Sirup iz bezgovih jagod

Zrele bezgove jagode je treba ujeti, preden jih pozobajo ptiči

Čas priprave 1 h 30 min + ohlajanje
Zahtevnost Enostavno
Količina približno 1 liter
Deli recept
Facebook
Kopiraj povezavo
Povezava je kopirana!
Deli

Sestavine

  • približno 500 g zrelih bezgovih jagod brez pecljev
  • približno 800 g belega kristalnega sladkorja
  • sok 1 limone

dodatki po želji

  • narezan ingver
  • 5 celih nageljnovih žbic
  • 1 cimetova palčka
  • 1 zvezdasti janež
hobotnica na žaru po italijansko

To so triki za pripravo popolne hobotnice

Hobotnica je ena tistih sestavin, ki marsikomu vzbudi kanček spoštovanja, morda celo strahu. A ko enkrat osvojimo nekaj osnovnih pravil, se pred nami odpre svet neverjetnih okusov in tekstur, ki jih je skoraj škoda zapraviti s preprostim kuhanjem.

Sestavine

  • približno 500 g zrelih bezgovih jagod brez pecljev
  • približno 800 g belega kristalnega sladkorja
  • sok 1 limone

dodatki po želji

  • narezan ingver
  • 5 celih nageljnovih žbic
  • 1 cimetova palčka
  • 1 zvezdasti janež

Postopek

1

Zrele bezgove jagode naberemo na sončen dan v neonesnaženem okolju. Z vilicami jih posmukamo s stebelc in damo v kozico. Prelijemo jih z vodo, da jih prekriva za 1 cm, in po želji dodamo začimbe. Zavremo, nato temperaturo znižamo in mešanico nežno kuhamo 15 do 20 minut, da se jagode zmehčajo in popokajo. Pustimo, da se malce ohladijo.

2

Mešanico precedimo skozi fi no sito in izmerimo, koliko tekočine imamo. Za vsakih 5 dl tekočine potrebujemo 400 g sladkorja. Sladkor in tekočino damo nazaj v očiščeno kozico in dodamo limonov sok. Nežno zavremo in kuhamo približno 10 minut, da se ves sladkor stopi. Pustimo, da se sirup popolnoma ohladi, nato ga vlijemo v sterilizirane steklenice ali kozarce, lahko pa ga tudi zamrznemo v modelčkih za led. Na hladnem se sirup obdrži do 3 mesece, v zamrzovalniku pa 1 leto. Za pitje ga lahko razredčimo z mrzlo ali vročo vodo, lahko ga uporabimo za sladice ali kot preliv za sladoled.


© 2025 SVET24, informativne vsebine d.o.o.

Vse pravice pridržane.