
Kaj boste skuhali danes?
Sirup iz bezgovih jagod
Zrele bezgove jagode je treba ujeti, preden jih pozobajo ptiči
Sirup iz bezgovih jagod
Zrele bezgove jagode je treba ujeti, preden jih pozobajo ptiči

Sestavine
- približno 500 g zrelih bezgovih jagod brez pecljev
- približno 800 g belega kristalnega sladkorja
- sok 1 limone
dodatki po želji
- narezan ingver
- 5 celih nageljnovih žbic
- 1 cimetova palčka
- 1 zvezdasti janež

Nevidni jabolčni kolač: jesenski hit, ki navdušuje splet
Nevidni jabolčni kolač je jesenski hit družbenih omrežij: sočna sladica s tankimi rezinami jabolk, ki navduši z lahkotnostjo in preprostostjo.

Zrezki v omaki, ki jih pripravite hitro in brez kompliciranja
Med jedmi, ki se vedno znajdejo na domačih jedilnikih, so gotovo zrezki v smetanovi omaki.

Tako tanka riba, pa tako zakomplicirana
Čeprav polenovka izvira s severa Evrope, je že stoletja ena najbolj priljubljenih rib ob Jadranu. Njena pot v naše kraje je ovita v legende.
Sestavine
- približno 500 g zrelih bezgovih jagod brez pecljev
- približno 800 g belega kristalnega sladkorja
- sok 1 limone
dodatki po želji
- narezan ingver
- 5 celih nageljnovih žbic
- 1 cimetova palčka
- 1 zvezdasti janež
Postopek
Zrele bezgove jagode naberemo na sončen dan v neonesnaženem okolju. Z vilicami jih posmukamo s stebelc in damo v kozico. Prelijemo jih z vodo, da jih prekriva za 1 cm, in po želji dodamo začimbe. Zavremo, nato temperaturo znižamo in mešanico nežno kuhamo 15 do 20 minut, da se jagode zmehčajo in popokajo. Pustimo, da se malce ohladijo.
Mešanico precedimo skozi fi no sito in izmerimo, koliko tekočine imamo. Za vsakih 5 dl tekočine potrebujemo 400 g sladkorja. Sladkor in tekočino damo nazaj v očiščeno kozico in dodamo limonov sok. Nežno zavremo in kuhamo približno 10 minut, da se ves sladkor stopi. Pustimo, da se sirup popolnoma ohladi, nato ga vlijemo v sterilizirane steklenice ali kozarce, lahko pa ga tudi zamrznemo v modelčkih za led. Na hladnem se sirup obdrži do 3 mesece, v zamrzovalniku pa 1 leto. Za pitje ga lahko razredčimo z mrzlo ali vročo vodo, lahko ga uporabimo za sladice ali kot preliv za sladoled.