
Sirup iz bezgovih jagod
Zrele bezgove jagode je treba ujeti, preden jih pozobajo ptiči
Sirup iz bezgovih jagod
Zrele bezgove jagode je treba ujeti, preden jih pozobajo ptiči

Sestavine
- približno 500 g zrelih bezgovih jagod brez pecljev
- približno 800 g belega kristalnega sladkorja
- sok 1 limone
dodatki po želji
- narezan ingver
- 5 celih nageljnovih žbic
- 1 cimetova palčka
- 1 zvezdasti janež

Pecivo, na katerega smo (skoraj) pozabili
Kam je izginilo jogurtovo pecivo? Pred leti smo ga pripravljali vsi, od babic od otrok pri pouku gospodinjstva, potem pa nihče več. Čas je za veliki povratek.

Kako jesti kot ljudje, ki živijo najdlje: skrivnosti "modrih con"
Na svetu obstajajo tako imenovane modre cone, območja, kjer ljudje pogosto dočakajo 100 in več let, prav tako pa redkeje zbolevajo za kroničnimi boleznimi. Njihov "recept" za dolgo življenje je kombinacija življenjskega sloga, družbene povezanosti – in seveda prehrane.

7 božanskih sladic, s katerimi boste izkoristili vsako figo na vrtu
Poletje je čas, ko nas narava razvaja z najrazličnejšim sadjem, a med najbolj prefinjenimi sadeži tega letnega časa so zagotovo fige.
Sestavine
- približno 500 g zrelih bezgovih jagod brez pecljev
- približno 800 g belega kristalnega sladkorja
- sok 1 limone
dodatki po želji
- narezan ingver
- 5 celih nageljnovih žbic
- 1 cimetova palčka
- 1 zvezdasti janež
Postopek
Zrele bezgove jagode naberemo na sončen dan v neonesnaženem okolju. Z vilicami jih posmukamo s stebelc in damo v kozico. Prelijemo jih z vodo, da jih prekriva za 1 cm, in po želji dodamo začimbe. Zavremo, nato temperaturo znižamo in mešanico nežno kuhamo 15 do 20 minut, da se jagode zmehčajo in popokajo. Pustimo, da se malce ohladijo.
Mešanico precedimo skozi fi no sito in izmerimo, koliko tekočine imamo. Za vsakih 5 dl tekočine potrebujemo 400 g sladkorja. Sladkor in tekočino damo nazaj v očiščeno kozico in dodamo limonov sok. Nežno zavremo in kuhamo približno 10 minut, da se ves sladkor stopi. Pustimo, da se sirup popolnoma ohladi, nato ga vlijemo v sterilizirane steklenice ali kozarce, lahko pa ga tudi zamrznemo v modelčkih za led. Na hladnem se sirup obdrži do 3 mesece, v zamrzovalniku pa 1 leto. Za pitje ga lahko razredčimo z mrzlo ali vročo vodo, lahko ga uporabimo za sladice ali kot preliv za sladoled.