Slovenija: V letu 2014 več kot 2000 okužb s hrano
Bolezni, ki se prenašajo z živili, pomenijo pomemben in naraščajoč javnozdravstveni in ekonomski problem v mnogih državah, so povedali na nacionalnem inštitutu za javno zdravje. Tako naj bi bilo 130 milijonov Evropejcev letno prizadetih z občasnimi zdravstvenimi težavami, ki so pogojene z živili.

A kot ugotavljajo strokovnjaki, maloštevilni resnejši primeri okužb in zastrupitev, ki so prijavljeni, predstavljajo le vrh ledene gore, saj menijo, da 80 % ljudi ne prijavlja zdravstvenih težav, za katere menijo, da so posledice okužbe oziroma zastrupitev s hrano.
Vzroki za okužbe: piščančje meso, mleko in voda
Zadnji dostopni podatki za Slovenijo glede okužb s hrano zaradi prisotnosti bakterij so iz leta 2014. V tistem letu je bilo največ okužb z bakterijo kampilobakter (1120 prijav), na drugem mestu so bile salmonele (667 prijav), sledijo okužbe z bakterijo Escherichia coli (165 prijav) … In kako se lahko okužimo z najpogostejšo bakterijo, kampilobakter? Vir okužbe je običajno perutninsko meso, ki je premalo toplotno obdelano, uživanje surovega mleka in pitne vode brez priprave.
Lani zastrupitev z gobami usodna za eno osebo
Preberite več v Štajerskem Tedniku
Berite brez oglasov
Prijavljeni uporabniki Trafike24 berejo stran neprekinjeno.
Še nimate Trafika24 računa? Registrirajte se