Svet24
© 2025 SVET24, informativne vsebine d.o.o. - Vse pravice pridržane.

Slovenija: V letu 2014 več kot 2000 okužb s hrano


Mojca Vtič
9. 8. 2016, 14.14
Posodobljeno
10. 07. 2017 · 03:44
Deli članek
Facebook
X (Twitter)
Kopiraj povezavo
Povezava je kopirana!
Deli
Velikost pisave
Manjša
Večja

Bolezni, ki se prenašajo z živili, pomenijo pomemben in naraščajoč javnozdravstveni in ekonomski problem v mnogih državah, so povedali na nacionalnem inštitutu za javno zdravje. Tako naj bi bilo 130 milijonov Evropejcev letno prizadetih z občasnimi zdravstvenimi težavami, ki so pogojene z živili.

1470665855_mv-okuzbe_hrana.jpg
Arhiv Štajerskega Tednika

A kot ugotavljajo strokovnjaki, maloštevilni resnejši primeri okužb in zastrupitev, ki so prijavljeni, predstavljajo le vrh ledene gore, saj menijo, da 80 % ljudi ne prijavlja zdravstvenih težav, za katere menijo, da so posledice okužbe oziroma zastrupitev s hrano.

Vzroki za okužbe: piščančje meso, mleko in voda

Zadnji dostopni podatki za Slovenijo glede okužb s hrano zaradi prisotnosti bakterij so iz leta 2014. V tistem letu je bilo največ okužb z bakterijo kampilobakter (1120 prijav), na drugem mestu so bile salmonele (667 prijav), sledijo okužbe z bakterijo Escherichia coli (165 prijav) … In kako se lahko okužimo z najpogostejšo bakterijo, kampilobakter? Vir okužbe je običajno perutninsko meso, ki je premalo toplotno obdelano, uživanje surovega mleka in pitne vode brez priprave.

Lani zastrupitev z gobami usodna za eno osebo

Preberite več v Štajerskem Tedniku


© 2025 SVET24, informativne vsebine d.o.o.

Vse pravice pridržane.