Odpoklici hrane: Ste za jogurt s koščki sadja in gume?
V zadnjem času je seznam odpoklicev raznih vrst mesa in mesnih pripravkov zaradi prisotnosti zdravju škodljivih sestavin, ki ga objavljajo na spletni strani Uprave za varno hrano, veterinarstvo in varstvo rastlin, precej dolg.

Najpogostejša je, kot kaže, prisotnost salmonele, bakterijske okužbe, ki povzroča drisko, bolečine v trebuhu, bruhanje ter povišano telesno temperaturo. Z njo se pogosteje okužimo v poletnih mesecih, največ prek jajc in drugih živil živalskega izvora, kot so perutnina, govedina, ribe in mlečni izdelki. Težave pri večini okuženih ljudi minejo v nekaj neprijetnih dneh, če bakterija preide v kri in naprej v notranje organe, pa je nujno takojšnje ukrepanje.
Največ salmonele v piščančjem mesu
Konec aprila so salmonelo odkrili v Sparovih piščančjih krilih v marinadi, Mercatorjevih ražnjičih, pa tudi v nabodalih in mariniranih piščančjih krilih po manjših trgovinah. Sredi maja je bila salmonela prisotna v Pivkinih mini piščančjih filejih, ki so jih prodajali v Eurospinu in Mercatorju, konec maja pa v Lidlovem mletem mešanem mesu, pikantnih nabodalcih Perutnine Ptuj, ki so jih potrošniki dobili na policah Spara in Mercatorja, s salmonelo okuženi Panvitini čevapčiči pa so bili naprodaj v Lidlu in Mesnih centrih Ave. Prve dni junija so vsebovala bakterijo salmonele začinjena piščančja krila iz Panvite, BBQ piščančja stegna iz Perutnine Ptuj, v nekaj Mercatorjih mešano mleto meso, v E. Leclercu pa tudi začinjeno piščančje meso.
Kot navajajo na upravi za varno hrano, je večini okuženega mesa in mesnih izdelkov sedaj rok trajanja sicer že potekel, vendar informacije o neskladnih rezultatih objavljajo za primer, da so ljudje izdelek morda zamrznili. V takem primeru potrošnikom svetujejo, da živila ne zaužijejo, ampak ga zavržejo oziroma vrnejo na mesto nakupa.
Porast okužb z listerijo
Preberite več v Štajerskem Tedniku
Berite brez oglasov
Prijavljeni uporabniki Trafike24 berejo stran neprekinjeno.
Še nimate Trafika24 računa? Registrirajte se