© 2025 SVET24, informativne vsebine d.o.o. - Vse pravice pridržane.
Čas branja 2 min.

Kolmež: zelišče, ki pomaga, ko želodec ponori


Sonja Grizila
23. 11. 2025, 06.00
Deli članek
Facebook
Kopiraj povezavo
Povezava je kopirana!
Deli
Velikost pisave
Manjša
Večja

Kolmež je skrivni as med zelišči – pomiri želodec, kroti pline, pomaga pri prenajedanju in sezonskih spremembah. A pozor: pravilno ga moramo pripraviti.

zelena lekarna kolmez.jpg
revija Jana
kolmež

Kolmež je zdravilna zel, ki vam jo večkrat priporočamo, še posebej pametno je narediti kuro med prazniki in po njih, ko se preobjedamo, na potovanjih, ko jemo hrano, ki je nismo vajeni, pa kadar smo v stresu – prebavila namreč zelo hitro reagirajo na čustvene viharje. Kolmež pride zelo prav tudi na prehodu iz jeseni v zimo in spomladi, nekateri smo namreč preobčutljivi za spremembe v okolju, torej na temperaturo, vlago, zračni tlak in krajše dneve. Preidemo tudi na  drugačno, bolj  obremenilno  hrano, saj poletne zelenjave ni več, dostopna je samo tista iz rastlinjakov, v njej pa ni veliko koristnega. Pražen krompir, krvavice in kislo zelje (od vsega je edino to zdravo) pustijo prej ali slej posledice, ki jih kolmež uspešno kroti.

Naj odkrito povemo, da ni pametno iskati kolmeža v naravi, če niste res dobri poznavalci (ga pa izkopavamo prav zdaj pa do zmrzali). Gre za rastlino, ki potrebuje veliko vode, torej jo najdemo v močvirjih, potokih in jezerih, v Sloveniji raste le v nekaterih regijah. Pa še tam so ga v glavnem iztrebili, gre namreč za koreniko, ki raste v zemlji položno in ne v globino – in se lahko hitro poškoduje. Zdaj, ko ne cveti več (in tudi ko še ne cveti), ga zlahka zamenjamo za vodno peruniko, skratka, kolmež je treba kupiti.  Dobi se v na grobo sesekljani obliki in ga imejmo zmeraj pri roki, ker je res čudežno zdravilo, znano iz antike. Znana avstrijska zeliščarica Marija Treben je bila prepričana, da  je v veliko pomoč tudi pri zdravljenju raka na prebavilih.

zelena lekarna.jpg
Shutterstock
Kolmež

 Skratka, kadar zaboli želodec, kadar nas peče zaradi preveč kisline, kadar nas tišči, kadar izpuščamo pline kot tovarniški dimnik, je treba poiskati v domači lekarni kolmež, žličko sesekljane korenine namočiti vsaj za eno uro v četrt litra mrzle vode, nato pogreti do mlačnega, precediti in spiti po požirkih v dveh obrokih v razmaku treh ur.

To je prva pomoč, kura, ki bo spravila k sebi prebavila, traja dva tedna in je videti takole: zvečer namočimo čajno žličko kolmeža v 3 dcl mrzle vode, zjutraj malo pogrejemo, precedimo in pijemo po en požirek pred obroki  in po njih, mišljeni so trije. Kolmež spodbuja  tudi  izločanje žolča, namigujejo pa tudi, da povečuje spolno moč. Po dveh tednih kuro prekinemo, ker je kolmež precej močno naravno zdravilo in ga je nesmiselno jemati brez potrebe. Ponovimo čez teden ali dva, če se težave vrnejo.

Objavljeno v reviji Jana, št. 46, 18. novembra 2025.

Revija je na voljo tudi v spletni trafiki.

E-novice · Zdravje

Jana

Prijavite se na e-novice o zdravju in odkrijte nasvete za boljše počutje, vitalnost in ravnovesje.

Hvala za prijavo!

Na vaš e-naslov smo poslali sporočilo s potrditveno povezavo.


© 2025 SVET24, informativne vsebine d.o.o.

Vse pravice pridržane.