Škodujejo prav vsem telesnim sistemom. S svojo nenadzorovano oksidacijo povzročajo nastajanje škodljivih stranskih produktov in prostih radikalov, ki reagirajo z vitalnimi deli celic, se nanje prilepijo, jim spremenijo strukturo in onemogočajo pravilno delovanje.
Lahko zavirajo razvoj možganov pri otrocih, pospešijo alzheimerjevo in parkinsonovo bolezen pa tudi multiplo sklerozo in epilepsijo.
V tem procesu se kisik ne porablja optimalno, zato je izkoristek energije slabši, kar celice sčasoma izčrpa in nazadnje propadejo. Posledice opisanega procesa na celični ravni se na našem zdravju odražajo s celo paleto motenj in bolezni.
• Hormonsko neravnovesje: nenasičene maščobne kisline zavirajo delovanje žleze ščitnice in slabšajo dovzetnost tkiv za ščitnične hormone, zato se zniža bazalni metabolizem, organi in tkiva pa delujejo slabše; zviša se raven holesterola v krvi.