© 2025 SVET24, informativne vsebine d.o.o. - Vse pravice pridržane.
Čas branja 4 min.

10 zlatih pravil Lane Krajnc: Kako zdravo jesti in prihraniti


Lara Jelen
15. 9. 2025, 08.00
Deli članek
Facebook
Kopiraj povezavo
Povezava je kopirana!
Deli
Velikost pisave
Manjša
Večja

Prihranek in zdrava uravnotežena prehrana se pogosto znajdeta na nasprotnih polih. Nepredstavljivo se nam zdi, da bi lahko hkrati zdravo jedli in še prihranili. Pa je to čisto mogoče, pravi Lana Krajnc, mag. ing. preh., ki je z nami delila deset dragocenih nasvetov.

gospodinjska pomocnica lara krajnc.jpg
Osebni arhiv
Lana Krajnc, prehranska strokovnjakinja

1. Načrtujte obroke

Če želimo prihraniti denar za nakup hrane v trgovini, je načrtovanje vnaprej bistveno. »Izberite en dan v tednu in na ta dan načrtujte svoje obroke za prihajajoči teden. Nato sestavite seznam živil, ki jih potrebujete za pripravo teh obrokov. Preverite tudi hladilnik in omare, da vidite, kaj že imate pri roki. Morda želite načrtovati obroke z živili, ki jih morate porabiti, preden jim poteče rok trajanja. Načrtujte nakup samo tistih živil, za katera veste, da jih boste porabili. Tako boste prihranili denar, ki bi ga sicer porabili za kupovanje nepotrebnega.«

2. Držite se svojega seznama živil

Seznama se je treba dejansko tudi držati. »V trgovini se je zelo preprosto zmesti ali zamotiti, kar lahko privede do nenamernih nakupov in nepotrebnih stroškov. Pozorni bodite tudi na to: najdražji izdelki so običajno postavljeni v višini oči, zato preden zagrabite prvo živilo, ki ga iščete, vedno preverite tudi višje ali nižje police.«

3. Ne nakupujte, ko ste lačni

»Če greste v trgovino, ko ste lačni, boste verjetno pozabili na svoj seznam živil in impulzivno kupili več. Verjetno boste pogosteje posegli tudi po hranilno manj ugodnih živilih. In ker ta navadno niso na vašem seznamu, niso dobra za vaš proračun. Preden greste v trgovino, pojejte vsaj kos sadja, jogurt ali drug hranljiv prigrizek, da se izognete volčji lakoti in zato pretiranim nakupom.«

4. Oda vsestranskim živilom

»Kupujte živila, ki jih lahko uporabite v več obrokih in različnih jedeh. To so denimo moka, kosmiči, različne kaše, riž in jogurt. Iz moke lahko spečete kruh, domače tortilje, kolačke in palačinke. Jogurt lahko jeste s sadjem, kosmiči, ga uporabite v smutijih ali prelivih za solato. Naj omenimo še vsestranskost česna in čebule? Če ju imate vedno pri roki, lahko katero koli slano jed naredite zelo okusno in aromatično.«

5. Sir zlahka naribate doma

»Nekatera živila so v manj predelani obliki bolj dostopna. Na primer, kos sira je cenejši od naribanega sira. Cela zrna, kot sta rjavi riž in oves, so običajno tudi cenejša kot večina predelanih žit (na primer kosmiči za zajtrk). Manj predelana živila se pogosto prodajajo v večjih količinah, kar pomeni, da so na porcijo cenejša od bolj predelanih živil.«

Preberite še

6. Kaj raste zunaj?

Nakupujte sezonska in lokalna živila, ki so običajno cenejša od tistih zunaj sezone. »Prav tako so najokusnejša in vsebujejo največ hranilnih snovi. Zunajsezonski pridelki so pogosto pripeljani od zelo daleč, zato so dražji, obenem pa imajo slabši vpliv na okolje. Kupite nekoliko več, kot potrebujete, vsaj tistega, kar lahko zelo uspešno zamrznete ali vključite v načrt obrokov za naslednji teden.«

gospodinjska pomocnica2.jpg
Shutterstock
Kako zdravo jesti in prihraniti

7. Dan ali dva brez mesa

Nadomestite meso in mesne izdelke z drugimi viri beljakovin. »Uživanje manj mesa in mesnih izdelkov je lahko dober način za prihranek denarja. Nekaj dni na teden si pripravite obroke, za katere uporabite druge vire beljakovin, kot so stročnice, jajca, mlečni izdelki, tofu ali konzervirane ribe. Ti so v večini cenejši, hranljivi in preprosti za pripravo. Imajo pa tudi daljši rok trajanja kakor sveže meso.«

8. Doma pripravljeni obroki

»Kuhanje doma je običajno veliko cenejše od prehranjevanja zunaj. Za enak denar, ki bi ga namenili prehranjevanju enega ali dveh ljudi v restavracijah, lahko doma nahranimo štiričlansko družino! Odločite se lahko za pripravo obrokov vnaprej (izberete si en dan v tednu, ko greste po nakupih, in en dan, ko si pripravite obroke za ves teden vnaprej ter jih zamrznete) ali pa kuhate vsak dan sproti. Zelo velik plus samostojne domače priprave obrokov je tudi to, da natančno veste, kaj vsebujejo vaši obroki.«

9. Kar lahko, pridelajte sami

Če le lahko, nam prehranska strokovnjakinja toplo priporoča, da pridelujemo lastno zelenjavo in sadje. »Seme in sadike so v primerjavi z zelenjavo na trgovskih policah precej poceni. S časom in trudom boste morda lahko pridelali lastna zelišča, kalčke, paradižnike, čebulo in še veliko drugih okusnih pridelkov. V sezoni (poleti) boste pri nakupu zelenjave in sadja zagotovo privarčevali nekaj denarja, saj vam teh živil ne bo treba kupovati. Domači pridelki so tudi veliko okusnejši od tistih iz trgovine. Prav tako pa jih navadno oberemo na vrhuncu njihove zrelosti, zato so hranilno bogatejši.«

10. Narava poklanja

Pojdite v naravo in izkoristite darove, ki jih ponuja. Med sprehodom po gozdu ali podeželju lahko naberete številne užitne plodove in zelišča, kot so robide, maline, slive, kostanji, orehi in lešniki, užitne gobe, kmalu bomo lahko začeli nabirati tudi šipek. Te naravne dobrote so brezplačne (seveda bodite pozorni na to, da pridelkov ne nabirate čez ograjo, v nasadih ali na lastniških obdelanih zemljiščih) in pogosto polne hranil. Pri nabiranju bodite previdni in se prepričajte, da poznate rastline, ki jih nabirate, da ne pride do zamenjave s strupenimi vrstami. Tako boste lahko uživali v okusnih in hranljivih živilih, obenem pa se boste sprostili v naravi.« In to čisto brezplačno!

Objavljeno v reviji Jana,  št. 36, 9. september 2025.

Revija je na voljo tudi v spletni trafiki.

E-novice · Zdravje

Jana

Prijavite se na e-novice o zdravju in odkrijte nasvete za boljše počutje, vitalnost in ravnovesje.

Hvala!

Vaša prijava je bila sprejeta.


© 2025 SVET24, informativne vsebine d.o.o.

Vse pravice pridržane.