Česen pospešuje prebavo in razkužuje prebavila
Imate radi česen? Če ljubite sredozemsko hrano, potem gotovo. Zdaj se že lepo suši, in če ga bomo shranili na temno, suho in hladno mesto, bo zdržal do prihodnje letine.

Če je hrana težka in mastna, kar se v hladnejših mesecih, ki prihajajo, velikokrat zgodi, nam bo nekaj strokov česna pomagalo brez težav prebaviti preobilje dobrega. Česen povzroča tudi izločanje sluzi, preprečuje krče, pripomore, da smo bolj živahni in dejavni. Tisti, ki radi jedo česen, nimajo nikoli glist in drugih črevesnih zajedavcev, zato skušajmo podtakniti otrokom (načeloma česna ne marajo) česnov sok, pomešan z bolj okusnim sadnim sokom.
Česen vpliva ugodno na krvni tlak in ožilje nasploh. Ne bomo trdili, da postrga holesterolske obloge z žilnih sten, vsekakor pa žile ohranja bolj elastične. Če namočimo v liter prekuhane vode 15 strokov strtega česna in 4 na pol prerezane limone z užitno lupino, dobimo po treh dneh tekočino, ki pa bo topila obloge v ožilju, če jo bomo redno uživali. Tekočine ne cedimo, ampak pred vsakim obrokom vzamemo iz lonca štiri žlice tekočine in jih spijemo. Pazimo, da je v delu zmeraj nov česnovo limonin napitek, da nam ga torej ne bo zmanjkalo. Kura naj traja vsaj dva meseca.
Veliko okusnih jedi je, pri katerih lahko uporabimo veliko česna, seveda ga ne kuhamo ali čim manj. Vonj? Grizljajmo vejico peteršilja, še najbolj pametno pa je, da si po obroku umijemo zobe. Tudi pepermintov žvečilni gumi bo uspešno pomagal.
Koristen je tudi vložen česen, ki nima tako ostrega vonja, lastnosti pa zaradi kratkega kuhanja ne izgubi. 2 kilograma česna olupimo, operemo in stresemo v 2 litra mešanice v takem razmerju: 1 liter vode, pol litra kisla za vlaganje, pol litra suhega belega vina. Tekočino s česnom vred zavremo, nato vse skupaj predevamo v ogrete kozarce, jih obrnemo na glavo, pokrijemo z odejo in počakamo, da se ohladijo. Tako pripravljen česen je zelo okusen in ga dajemo k narezkom, v solate ali ga jemo s kruhom. V hladilniku tudi imejmo zmeraj nekaj tržaške omake, ki jo dodajamo številnim jedem – sesekljamo česen in peteršilj in prilijemo malo oljčnega olja.
Objavljeno v reviji Jana, št. 36, 9. september 2025.
Revija je na voljo tudi v spletni trafiki.
E-novice · Zdravje
Berite brez oglasov
Prijavljeni uporabniki Trafike24 berejo stran neprekinjeno.
Še nimate Trafika24 računa? Registrirajte se