Super sadež za močno srce in odlično prebavo
Kaki je pravi jesenski čudež – bogat z vlakninami, betakarotenom in vitaminom C. Krepi srce, čisti prebavila in v telo prinaša sončno energijo.
Letos je ponekod obilno obrodil, zato je čas, da opozorimo na koristne lastnosti tega čudežnega jabolka. Če z njim nimate izkušenj, nekaj nasvetov: kupujemo ga še trdega v gajbicah, v njih so razvrščeni v eni vrsti; shranimo ga v hladni kleti, kjer bo dolgo zdržal. Ko bi ga radi jedli, ga prenesemo na toplo in damo v posodo skupaj z jabolki ali bananami, ki oddajajo posebne fermente, ki kaki zmehčajo.
Če hočemo hujšati ali imamo sladkorno bolezen, se moramo pri kakiju zadrževati. V povprečju ima (mehak) 70 kalorij in glikemični indeks 50, kar sicer ni prehudo dramatično, če se znamo omejiti pri količini. A se pri kakiju kaj rado zgodi, da ga spravimo vase neznanske količine. Če ga jemo po obroku, in to od pol do enega sadeža, bo glikemična obremenitev majhna. Več si lahko privoščimo sadežev, ki so užitni še trdi (vanilja) in vsebujejo manj sladkorja.
Napokajmo se kakija, če imamo težave s prehodnostjo črevesja. Kaki bo s svojimi čreslovinami, pektini in vlakninami temeljito pometel prebavila. Zraven seveda pijmo veliko vode.
Kaki s svojo barvo – od oranžne do skoraj rdeče – že na zunaj kaže, da je poln betakarotena; vsebuje ga toliko kot marelice, kar pomeni, da nas oboroži z antioksidanti, ki zavirajo vnetja v telesu. Vsebuje veliko vitamina C in vrsto mineralov, predvsem kalij, ki uravnava raven telesnih tekočin. Sadež torej ščiti pred oksidativnim stresom, kar pomeni, da zagotavlja normalne telesne funkcije in varuje pred srčno-žilnimi boleznimi. Dovolj razlogov torej, da ga imamo pri roki.
Kaki narežemo na krhlje, mehke sorte pa olupimo le okrog peclja in ponudimo z žličko. Če ga imamo velike količine (raste skoraj povsod po Sloveniji), lahko iz pretlačenih sadežev skuhamo marmelado, lahko ga tudi zmeljemo v kašo in zamrznemo, po odmrzovanju pa uporabimo za različne sladice, lahko pa ga jemo tudi kar tako. Ponekod zamrzujejo cele mehke sadeže, a za kaj takšnega najbrž nimamo prostora. Zadnje čase kaki predvsem sušimo v sušilcih, pečici ali celo na radiatorjih, zrežemo ga na slabe pol centimetra debele rezine. Sušimo povsem trd kaki, značilna trpkost nezrelih sadežev med sušenjem izgine.
Objavljeno v reviji Jana, št. 44, 4. novembra 2025.
Revija je na voljo tudi v spletni trafiki.
E-novice · Zdravje
Berite brez oglasov
Prijavljeni uporabniki Trafike24 berejo stran neprekinjeno.
Še nimate Trafika24 računa? Registrirajte se