© 2025 SVET24, informativne vsebine d.o.o. - Vse pravice pridržane.
Čas branja 1 min.

Najlepši okus jeseni: francoska jabolčna pita z marelično noto


Metka McCully Žigon
27. 10. 2025, 05.00
Deli članek
Facebook
Kopiraj povezavo
Povezava je kopirana!
Deli
Velikost pisave
Manjša
Večja

To je ena najboljših jesenskih pit. Prepletajo se okusi jabolk in marelične marmelade z aromo cimeta. Meni se zdi ravno prav sladka, s kančkom kisline zaradi marelične marmelade. Pri nas izgine v hipu.

Francoska jabolčna pita
Shutterstock
Francoska jabolčna pita

Sestavine

Za testo:

·         250 g moke

·         50 g sladkorja

·         125 g masla

·         1 jajce

Nadev: 

·         3–5 žlic marelične marmelade

·         4 jabolka

·         nekaj žlic sladkorja (po okusu, lahko uporabite rjav sladkor)

·         1 žlička cimeta v prahu

·         sok pol limone

Priprava

1. Moko dajte v skledo, zraven nadrobite maslo, potresite s sladkorjem in na sredino ubijte jajce. Na hitro zgnetite v gladko testo. Razvaljajte ga med dvema peki papirjema v velikosti pekača za pite. Sama uporabim nizek okrogel model, premera 30 cm. Na dno pekača dajte peki papir. Testo naj sega tudi ob robu vsaj 1,5 cm v višino. Lepo ga poravnajte in oblikujte. Nekateri dajo sedaj čez še en peki papir, na katerega vsujejo suh fižol ali čičerko in nato pečejo v pečici. Sama ta korak izpustim. Testo le večkrat prebodem z vilicami in dam v pečico. Pečemo na 180 stopinjah Celzija 15 minut.

Preberite še

2. Medtem pripravimo jabolka. Umijemo jih, olupimo in zrežemo na tanke krhlje. Pokapljamo jih z limoninim sokom, potresemo s sladkorjem in cimetom v prahu ter premešamo.

3. Po 15 minutah, ko je testo že skoraj pečeno, ga vzamemo iz pečice. Kar vroče na tanko premažemo z marelično marmelado in obložimo z jabolčnimi rezinami. Vrnemo v pečico in pečemo še pol ure.

4. Čez pečeno pito na tanko namažemo še malo marelične marmelade ali pa posujemo sladkor v prahu. Pito lahko postrežemo s kepico vaniljevega sladoleda in malce sladke smetane.

Objavljeno v reviji Jana, št. 42, 21. oktober 2025.

Revija je na voljo tudi v spletni trafiki.

E-novice · Novice

Jana

Prijavite se na e-novice in ostanite na tekočem z najpomembnejšimi dogodki doma in po svetu.

Hvala za prijavo!

Na vaš e-naslov smo poslali sporočilo s potrditveno povezavo.

01_jana_42.jpg
revija Jana
Izšla je nova številka revije Jana. Prijazno vabljeni k branju!

© 2025 SVET24, informativne vsebine d.o.o.

Vse pravice pridržane.