Najlepši okus jeseni: francoska jabolčna pita z marelično noto
To je ena najboljših jesenskih pit. Prepletajo se okusi jabolk in marelične marmelade z aromo cimeta. Meni se zdi ravno prav sladka, s kančkom kisline zaradi marelične marmelade. Pri nas izgine v hipu.
Sestavine
Za testo:
· 250 g moke
· 50 g sladkorja
· 125 g masla
· 1 jajce
Nadev:
· 3–5 žlic marelične marmelade
· 4 jabolka
· nekaj žlic sladkorja (po okusu, lahko uporabite rjav sladkor)
· 1 žlička cimeta v prahu
· sok pol limone
Priprava
1. Moko dajte v skledo, zraven nadrobite maslo, potresite s sladkorjem in na sredino ubijte jajce. Na hitro zgnetite v gladko testo. Razvaljajte ga med dvema peki papirjema v velikosti pekača za pite. Sama uporabim nizek okrogel model, premera 30 cm. Na dno pekača dajte peki papir. Testo naj sega tudi ob robu vsaj 1,5 cm v višino. Lepo ga poravnajte in oblikujte. Nekateri dajo sedaj čez še en peki papir, na katerega vsujejo suh fižol ali čičerko in nato pečejo v pečici. Sama ta korak izpustim. Testo le večkrat prebodem z vilicami in dam v pečico. Pečemo na 180 stopinjah Celzija 15 minut.
2. Medtem pripravimo jabolka. Umijemo jih, olupimo in zrežemo na tanke krhlje. Pokapljamo jih z limoninim sokom, potresemo s sladkorjem in cimetom v prahu ter premešamo.
3. Po 15 minutah, ko je testo že skoraj pečeno, ga vzamemo iz pečice. Kar vroče na tanko premažemo z marelično marmelado in obložimo z jabolčnimi rezinami. Vrnemo v pečico in pečemo še pol ure.
4. Čez pečeno pito na tanko namažemo še malo marelične marmelade ali pa posujemo sladkor v prahu. Pito lahko postrežemo s kepico vaniljevega sladoleda in malce sladke smetane.
Objavljeno v reviji Jana, št. 42, 21. oktober 2025.
Revija je na voljo tudi v spletni trafiki.
E-novice · Novice
Berite brez oglasov
Prijavljeni uporabniki Trafike24 berejo stran neprekinjeno.
Še nimate Trafika24 računa? Registrirajte se