Okus morja v jesenskih dneh: recepte popestrite z olivami
Nismo se še čisto pripravljeni posloviti od morja za letos, kajne? Naj nas nanj v teh dneh spomnijo olive, zaklad Sredozemlja. Z njimi lahko popestrimo marsikatero jed.

Popečeni paradižniki s sirom feta in olivami
Sestavine
- 250 g sira feta
- 500 g češnjevih paradižnikov
- 150 g mešanih črnih in zelenih oliv
- olivno olje
- sveže mlet črni poper
- peteršilj
Priprava
1. Cel kos sira dajte v pekač. Okoli njega razporedite paradižnike in olive ter vse pokapajte z oljem.
2. Po okusu začinite s soljo in poprom ter posujte z zelišči. Pecite v predhodno ogreti pečici pri 200 °C približno 20–30 minut.
3. Preden jede postrežete, na primer s kruhom, jo posujte s sesekljanim peteršiljem.

Hitro pripravljene testenine s paradižnikom in olivami
Sestavine
- 1 žlica olivnega olja
- 1 zdrobljen strok česna
- 400 g sesekljanih paradižnikov
- pest bazilike
- 400 g špagetov
- 50 g črnih oliv
- pest naribanega parmezana
- pest sesekljanega peteršilja
Priprava
1. V ponvi na olju popražite česen, da zadiši, nato dodajte paradižnik in vmešajte baziliko. Zavrite, nato zmanjšajte ogenj in kuhajte približno deset minut. Posebej skuhajte testenine po navodilih na embalaži.
2. Odcedite testenine, pri tem pa prihranite malo vode, v kateri so se kuhale, in jih vrnite v ponev.
3. V paradižnikovo omako dodajte olive in jih segrejte, nato prelijte čez testenine. Vmešajte malo parmezana in večino sesekljanega peteršilja. Če je omaka preveč gosta, dodajte malo vode, v kateri so se kuhale testenine.
4. Posujte s preostalim parmezanom in peteršiljem ter postrezite.

Mesna pečenka z olivami
Sestavine
- 300 g puranjega stegna
- 300 g telečjega plečeta
- 50 g sušenih paradižnikov
- 1 šalotka
- 3 stroki česna
- 50 g črnih oliv
- 50 g zelenih oliv
- 2 jajci
- 60 g navadne moke
- 40 g drobtin
- sol
- sveže mlet poper
- olivno olje
Priprava
1. Obe vrsti mesa sesekljajte ali še raje zmeljite (ali pa prosite mesarja, da to stori za vas), dajte v skledo in dodajte drobno sesekljane sušene paradižnike, šalotko in česen. Olive sesekljajte in vmešajte v mešanico.
2. Dodajte jajce, moko in drobtine, začinite s soljo in poprom ter dobro pregnetite.
3. Ozek pravokotni pekač za kruh namažite z olivnim oljem ali dno obložite s papirjem za peko. Mesno mešanico oblikujte v hlebec in položite v pekač.
4. Pecite v pečici, segreti na 180 °C, približno 45 minut. Po peki jed pustite, da se ohladi, nato jo vzemite iz pekača in narežite.
NAMIG
V tem receptu lahko namesto puranjih stegen in telečjega mesa preprosto uporabite kar 600 gramov mletega puranjega mesa.
Objavljeno v reviji Jana, št. 36, 9. september 2025.
Revija je na voljo tudi v spletni trafiki.
E-novice · Novice
Berite brez oglasov
Prijavljeni uporabniki Trafike24 berejo stran neprekinjeno.
Še nimate Trafika24 računa? Registrirajte se