Okusna jed, ki jo pripravite iz ostankov polente
Pravzaprav imam za vas dva recepta iz ostankov polente. Prvi je slana jed, v drugem pa iz nje pripravimo prav okusno sladico. Moji polente ne marajo preveč, vendar jo kdaj pa kdaj pripravim kot prilogo golažu. Če je kaj ostane, jo porabim dan zatem v enem izmed naslednjih receptov, ki pa gredo vsem v slast.

Popečena polenta – slana različica
Sestavine
- kuhana polenta (kar nam je ostane)
- malo masla
- Na jedca še:
- 1 jajce
- 1–2 žlici ribanega sira
Priprava
1. Ohlajeno, prejšnji dan skuhano polento zrežemo na tanke rezine. Na maslu jih v ponvi lepo zlato popečemo z obeh strani.
2. Popečene rezine polente prelijemo z razžvrkljanim jajcem in potrosimo čez nariban sir. Pokrijemo s pokrovko in na majhnem plamenu pečemo še 3 minute (približno), da jajca zakrknejo in se sir stopi.
3. Jed ponudimo kot prilogo k mesu, zelenjavi ali solati. Lahko pa to jemo za zajtrk. Kdor jo želi dopolniti, lahko najprej popeče rezine kraškega pršuta, ki jih na koncu položi na vrh jedi.

Sladica iz ostankov polente
Sestavine
- Polenta, skuhana iz 200 g koruznega zdroba (približno)
- 2 jajci
- 1 skodelica mleka
- 50–80 g masla
- 150 g sladkorja
- ½ zavitka pecilnega praška
- 1 jušna žlica cimeta v prahu
- po želji in okusu še nekaj žlic rozin
- 1 jabolko
- ½ skodelice oreškov
- 1 nariban korenček
- sladkor v prahu
Priprava
1. Kuhano in ohlajeno polento grobo zrežimo in dajmo v multipraktik. Dodajmo cela jajca, staljeno maslo, sladkor, cimet, pecilni prašek, mleko. Vse skupaj zmeljemo v gladko zmes, ki je rahlo tekoča, vendar bolj gosta kakor za palačinke. Po potrebi dodajmo mleko.
2. Po želji lahko zdaj dodamo še druge sestavine: rozine, grobo narezano jabolko, oreške, nariban koren. Vse sestavine dobro premešamo in zmes vlijemo v model za torte premera 20–24 cm. Uporabimo papir za peko ali pa dno in robove pekača namastimo z oljem ali maslom.
3. Pečemo pri 200 stopinjah Celzija od 50 minut do 1 uro. Pečeno potrosimo s sladkorjem v prahu.
Objavljeno v reviji Jana, št. 36, 9. september 2025.
Revija je na voljo tudi v spletni trafiki.
E-novice · Novice
Berite brez oglasov
Prijavljeni uporabniki Trafike24 berejo stran neprekinjeno.
Še nimate Trafika24 računa? Registrirajte se