Okus tradicije: narastek iz ajdove kaše z orehi
Ajdov narastek z orehi je jed, ki nas popelje v preteklost, v čas, ko je bila preprosta ajdova kaša osnova vsakodnevne prehrane. Je izvrstna izbira za vse, ki želite okusiti bogato dediščino slovenskih jedi, ob tem pa uživati v zdravih in naravnih sestavinah.

Tekst: Klavdija Simler
NAMIG: Ajda je odličen vir vlaknin, beljakovin in mineralov, orehi pa vsebujejo zdravju koristne maščobe in vitamin E.
Sestavine (za 4 osebe)
- 160 g ajdove kaše
- 400–500 ml mleka
- ščep soli
- 1 1/2 žlice pšeničnega zdroba
- 2 žlici medu
- 70 g masla
- limonina lupinica
- 4 jajca
- 4 pesti orehovih jedrc
Priprava
1. Osoljeno mleko zavremo (100 ml mleka si damo na stran za primer, če se kaša preveč zgosti). Dodamo kašo in jo na rahlem ognju kuhamo do mehkega. Vmes občasno pomešamo, da se ne prismodi.
2. Kuhano kašo odstavimo in ji dodamo maslo in zdrob. Ohladimo. Dodamo med in limonino lupinico.
3. Ločimo rumenjake in beljake, slednje stepemo v sneg. Vanj rahlo zamešamo rumenjake. Sneg previdno in narahlo primešamo ohlajeni ajdovi masi. Predevamo jo v pomaščeno stekleno posodo ali pekač. Po vrhu posujemo z orehovimi jedrci, ki jih z žlico narahlo potisnemo v maso.
4. Pečemo v ogreti pečici 45 minut pri 170 stopinjah.
5. Postrežemo s stepeno sladko smetano ali sadnim prelivom – čežano.
Objavljeno v reviji Jana, št. 35, 2. september 2025.
Revija je na voljo tudi v spletni trafiki.
E-novice · Novice
Berite brez oglasov
Prijavljeni uporabniki Trafike24 berejo stran neprekinjeno.
Še nimate Trafika24 računa? Registrirajte se
