© 2025 SVET24, informativne vsebine d.o.o. - Vse pravice pridržane.
Čas branja 1 min.

Od postrvi do krapa


K.K.
1. 3. 2017, 08.29
Posodobljeno
09. 08. 2017 · 10:02
Deli članek
Facebook
Kopiraj povezavo
Povezava je kopirana!
Deli
Velikost pisave
Manjša
Večja

Po pustu – ribe za postne čase

k_postrv_mandlji.jpg
Shutterstock

Po mastnih dobrotah, ki zaznamujejo pustni čas, pride čas zmernosti in posta ali pa vsaj bolj zdravih prehranskih navad. Na jedilnik pogosteje kot sicer uvrstimo ribe. Med sladkovodnimi ribami so najbolj čislane postrvi, vse premalo pa poznamo krapa, ki je lahko osnova številnih okusnih jedi.
Pečena postrv, ovita v slanino
 
Za 2 osebi
Priprava: 10 minut


Pečenje: 20 minut
 
Sestavine: 1 bio limona * 2 očiščeni, za peko pripravljeni postrvi * šopek timijana * 1 strok česna * 4 rezine pancete ali mesnate prešane slanine * 2 žlici olivnega olja.
 
Pečico ogrejemo na 220 stopinj. Polovico limone narežemo na zelo tanke rezine, iz druge polovice iztisnemo sok. Vsako postrv na eni strani trikrat plitvo zarežemo. Ribi položimo v naoljen pekač z zarezano stranjo navzgor. Z zunanje in notranje strani ju posolimo in popramo. V trebušno votlino vsake ribe damo timijan, na drobno sesekljan česen in rezino limone. Na vrh ribe damo timijan in rezino limone. Ribi nato ovijemo s slanino tako, da prekrijemo limono in timijan. Pokapljamo z žlico olivnega olja in postavimo v pečico. Pečemo 20 minut, da se slanina zlato zapeče in je riba pečena. 


 
Postrv z mandlji
 
Za 2 osebi
Priprava: 10 minut
Pečenje: 15 minut
 
Sestavine: 150 g moke * 2 za peko pripravljeni postrvi * 2 žlici masla * 3 žlice olja * 3 žlice listasto narezanih mandljev * 4 rezine bio limone.
 
Priprava: Na plitev krožnik damo 150 g moke. Postrvi oplaknemo, dobro osušimo s papirjem, začinimo s poprom in soljo, nato pa povaljamo v moki. Odvečno moko otresemo. V veliki ponvi segrejemo dve žlici masla in tri žlice olja. Na maščobo damo postrvi in ju pečemo z vsake strani od pet do sedem minut, da zlato porjavita. Preložimo ju iz ponve na krožnik. V ponev damo žlico masla in tri žlice mandljevih lističev. Prepražimo, da mandlji zlato porjavijo. Postrvi prelijemo z maslom in mandljevimi lističi ter ponudimo z limonovimi krhlji in s pečenim krompirjem.

Več v Zarji št. 9, 28.2.2017


© 2025 SVET24, informativne vsebine d.o.o.

Vse pravice pridržane.