Od postrvi do krapa
Po pustu – ribe za postne čase

Po mastnih dobrotah, ki zaznamujejo pustni čas, pride čas zmernosti in posta ali pa vsaj bolj zdravih prehranskih navad. Na jedilnik pogosteje kot sicer uvrstimo ribe. Med sladkovodnimi ribami so najbolj čislane postrvi, vse premalo pa poznamo krapa, ki je lahko osnova številnih okusnih jedi.
Pečena postrv, ovita v slanino
Za 2 osebi
Priprava: 10 minut
Pečenje: 20 minut
Sestavine: 1 bio limona * 2 očiščeni, za peko pripravljeni postrvi * šopek timijana * 1 strok česna * 4 rezine pancete ali mesnate prešane slanine * 2 žlici olivnega olja.
Pečico ogrejemo na 220 stopinj. Polovico limone narežemo na zelo tanke rezine, iz druge polovice iztisnemo sok. Vsako postrv na eni strani trikrat plitvo zarežemo. Ribi položimo v naoljen pekač z zarezano stranjo navzgor. Z zunanje in notranje strani ju posolimo in popramo. V trebušno votlino vsake ribe damo timijan, na drobno sesekljan česen in rezino limone. Na vrh ribe damo timijan in rezino limone. Ribi nato ovijemo s slanino tako, da prekrijemo limono in timijan. Pokapljamo z žlico olivnega olja in postavimo v pečico. Pečemo 20 minut, da se slanina zlato zapeče in je riba pečena.
Postrv z mandlji
Za 2 osebi
Priprava: 10 minut
Pečenje: 15 minut
Sestavine: 150 g moke * 2 za peko pripravljeni postrvi * 2 žlici masla * 3 žlice olja * 3 žlice listasto narezanih mandljev * 4 rezine bio limone.
Priprava: Na plitev krožnik damo 150 g moke. Postrvi oplaknemo, dobro osušimo s papirjem, začinimo s poprom in soljo, nato pa povaljamo v moki. Odvečno moko otresemo. V veliki ponvi segrejemo dve žlici masla in tri žlice olja. Na maščobo damo postrvi in ju pečemo z vsake strani od pet do sedem minut, da zlato porjavita. Preložimo ju iz ponve na krožnik. V ponev damo žlico masla in tri žlice mandljevih lističev. Prepražimo, da mandlji zlato porjavijo. Postrvi prelijemo z maslom in mandljevimi lističi ter ponudimo z limonovimi krhlji in s pečenim krompirjem.
Več v Zarji št. 9, 28.2.2017
Berite brez oglasov
Prijavljeni uporabniki Trafike24 berejo stran neprekinjeno.
Še nimate Trafika24 računa? Registrirajte se