Sestavine za pekač premera 26 cm
· 800 g kremnega sira
· 240 g sladkorja
· 1 vaniljev sladkor
· 1 ščep soli
· 6 jajc
· 500 ml sladke smetane
· 50 g bele moke tip 400
· 2 sveži breskvi
· žlička sladkorja
· sok polovice limone
· 0,5 dl vode
Priprava
1. Rešetko v pečici nastavimo na srednjo višino, pečico pa segrejemo na 220 stopinj Celzija.
2. Kremni sir, sladkor in vaniljev sladkor mešamo na srednje nizki hitrosti toliko časa, da se ves sladkor raztopi. Eno za drugim homogeno vmešavamo cela jajca. Vsakič, ko dodamo jajce, maso dobro postrgamo tudi s stranic posode. V jajčno zmes dodamo še sol in sladko smetano. Nazadnje postopoma dodajamo presejano moko in ves čas mešamo, da ne nastajajo grudice. Masa mora biti povsem gladka, enotna in tudi precej redka.
3. Tortni model s premerom 26 cm obložimo z zmečkanim peki papirjem. Notri vlijemo pripravljeno maso in pečemo 40 min. Sirova torta je pečena, ko se po vrhu temno rjavo obarva in zapeče, masa v sredini pa je še kar precej tekoča.
4. Pečeno torto vzamemo iz pečice in ohladimo na sobno temperaturo. Med ohlajanjem bo vidno padla skupaj, kar je pravilno. Še topli pa odstranimo peki papir.
5. Medtem pripravimo breskovo omako. Breskve narežemo na kocke 0,5 x 0,5 cm ter pokuhamo skupaj s sladkorjem, limoninim sokom in vodo. Napol spasiramo in ohladimo.
Na sobno temperaturo ohlajeno sirovo torto postrežemo skupaj z breskovo omako.
Recept je bil objavljen v reviji Jana, št. 37, 12. september, 2023.