Jana
© 2025 SVET24, informativne vsebine d.o.o. - Vse pravice pridržane.
Čas branja 1 min.

Češnje preženejo telesno in duševno izčrpanost


Sonja Grizila
24. 5. 2025, 07.00
Deli članek
Facebook
X (Twitter)
Kopiraj povezavo
Povezava je kopirana!
Deli
Velikost pisave
Manjša
Večja

Prve češnje prinesejo pomladno energijo, razstrupljajo telo in blažijo revmo. Zdravilna je vsaka njihova bilka – od ploda do peclja.

zelena lekarna.jpg
Shutterstock
Zakaj bi moral vsak pojesti kilogram češenj na dan?

Težko bi našli človeka, ki ne mara češenj, to najzgodnejše sadje je po dolgi zimi že od nekdaj spravljalo ljudi k sebi,  kar ni pravljica. Češnje imajo namreč veliko prečiščevalno moč, kar priznavajo tudi sodobni prehranski strokovnjaki, seveda pa se  moramo potruditi in poiskati plodove, ki so zrasli v našem okolju ter niso škropljeni. Mimogrede, zgodnje češnje imajo manj škodljivcev, zato jih tudi ni treba zastrupljati z zaščitnimi sredstvi.

Zdravilno je vse – plod, koščica, list in celo pecelj. Sveže češnje nam bodo pomagale pregnati telesno in duševno izčrpanost. Pojesti jih je treba kar po kilogram na dan, razdeljeno v tri obroke (pred zajtrkom, kosilom in večerjo). Če bo preostala hrana lahka, bomo tudi shujšali za kakšen kilogram.  

Sveže češnje odstranjujejo sečno kislino iz krvi, ki povzroča putiko, revmatične težave, bolečine v sklepih in boleče izrastke na kosteh. Pojesti jih moramo veliko – po 30 dag in več pred glavnimi obroki, za zajtrk, kosilo in večerjo pa bi morali (poleg drugega) pojesti kar zajetno skledico kislega zelja ali solate iz svežega zelja. Kura naj traja vsaj en teden, ponovimo jo večkrat v letu, najlažje seveda spomladi, ko so na voljo domače češnje.

Sveže češnje zelo osvežijo kožo na obrazu in vratu. Češnje ali višnje stečkamo z vilicam in namažemo v debeli plasti na očiščeno kožo. Ležemo za dvajset minut, nato se umijemo z mlačno vodo in namažemo z običajno kremo.

Češnjevi peclji (naberemo jih od čim bolj temnih češenj) so dobro zdravilo za ledvice in sečne poti. Pest pecljev damo v liter mrzle vode, zavremo in kuhamo še 2 minuti. Pustimo 20 minut stati, precedimo in pijemo po požirkih ves dan.

Češnjevi peclji pomagajo tudi pri sladkorni bolezni, še posebej če imamo sladkor tudi v seču. Pomešamo žlico sesekljanih pecljev, enako količino zrezanih kopriv, brezovih in murvinih listov, vzamemo še po žlico listov in enako količino nastrganega gomolja zelene. Prelijemo z litrom in pol vrele vode, pustimo pokrito stati 2 uri, nato precedimo in spijemo v enakih odmerkih po vseh obrokih. Vztrajati moramo vsaj deset dni.

Preberite še:

01_Jana_20.jpg
revija Jana
Izšla je nova številka revije Jana. Prijazno vabljeni k branju!

© 2025 SVET24, informativne vsebine d.o.o.

Vse pravice pridržane.