Tri nepozabne sredozemske jedi po receptih Jamieja Oliverja
Bi si želeli navdušili z recepti Jamia Oliverja? Pa poglejmo, kako pripraviti tri preproste sredozemske jedi iz le petih sestavin.

Bolj ko se bliža poletje, bolj hrepenimo po sredozemski hrani. V najnovejši kuharici 5 sestavin – sredozemska kuhinja, pod katero se je podpisal Jamie Oliver, so nam padle v oči tri nadvse okusne jedi, ki so za nameček hitro pripravljene.
»Sredozemska kuhinja je ena najbolj cenjenih in priljubljenih na svetu – njeno bistvo je preplet preprostosti, ljubezni, strasti in predanosti bogatim okusom,« pravi Jamie Oliver. In ne, pod oznako sredozemsko ne sodijo zgolj ribe, temveč tudi nadvse slastne solate, rižote in celo pice.

Vegi tunizijska solata
Sestavine
1 manjša rdeča čebula
2 zrela slivova paradižnika
1 jabolko
1 kumara
1 šopek mete (30 g)
Priprava
1. Pri tej solati je pomembno, da si vzamemo čas in vse narežemo na majhne kocke ter s tem ustvarimo nekaj čudovitega. Čebulo olupimo in narežemo na četrtine, paradižniku odstranimo semena, jabolku pa peščišče, kumari odrežemo konca, nato pa vse narežemo na majhne kocke.
2. Najmanjše metine liste prihranimo za okras, preostale na drobno nasekljamo, stebla pa zavržemo.
3. V skledi vse zabelimo s 3 žlicami ekstra deviškega oljčnega olja in 2 žlicama rdečega vinskega kisa, nato pa začinimo do popolnosti s soljo in poprom ter po vrhu potresemo prihranjene metine liste. Zraven se odlično podajo topli ploščati kruhki.
NAMIG
Oliverjevi otroci obožujejo različico tunizijske solate, ki je običajno postrežena s tunino, kuhanim jajcem in olivami. Izvrstno se poda k ribam z žara.

Pica pita v ponvi s pestom
Sestavine
500 g moke z dodanim pecilnim praškom, nekaj dodatne za pomokanje
2 žlici zelenega pesta
125-gramska krogla bivolje mocarele
350 g češnjevega paradižnika različnih barv
280-gramski kozarec artičok v olju
Priprava
1. Pečico segrejemo na 200 stopinj Celzija.
2. Notranjost pekača velikosti 25 cm x 35 cm naoljimo z malce olivnega olja.
3. V skledo stresemo moko, dodamo ščep soli in z vilicami postopoma vmešamo 275 ml vode. Zvrnemo na pomokano površino in gnetemo nekaj minut, da dobimo gladko testo. Razvaljamo ga v velik pravokotnik, malce večji od pekača, valjar vmes po potrebi dodatno pomokamo. Testo previdno prestavimo v pekač, robovi naj visijo čezenj.
4. Testo premažemo s pestom in nanj natrgamo mocarelo.
5. Paradižnike razpolovimo, artičoke odcedimo, olje pa prihranimo. Oboje pokapamo z 1 žlico olja od artičok, popopramo, nato pa raztresemo po testu. Robove testa, ki visijo čez pekač, zavihamo navznoter, da dobimo skorjo in jo po vrhu premažemo z oljem od artičok.
6. Pečemo na dnu pečice 30 minut, da vzhaja in se zlatorjavo zapeče. Zraven se prileže solata.
NAMIG
Kdo ne mara pice? Na svetu obstaja na stotine krasnih kombinacij, ta varianta testa, ki ga zgoljufamo, pa je odlična za preprost obrok v zadnji minuti. Le malce priprave jer potrebne, preostalo pa opravi pečica.

Kremasta rižota s klapavicami
Sestavine
- 1 večji koromač, po možnosti z listki
- 600 g paradižnika
- 300 g riža za rižote
- 1 kg klapavic, brez bisusnih niti
- 30 g parmezana, nekaj dodatnega za postrežbo
Priprava
1. Koromač obrežemo, listke shranimo v skledici z mrzlo vodo. Koromač na drobno nasekljamo in stresemo v globok lonec z 2 žlicama olivnega olja, pristavljen na zmeren ogenj. Pražimo 10 minut, da se zmehča, vmes redno mešamo. Medtem paradižnike narežemo na šestine in odstranimo semena (semena pretlačimo v grobem cedilu, da polovimo sladki sok, ki ga je škoda zavreči).
2. V grelniku zavremo vodo. V lonec dodamo riž in mešamo 2 minuti. Dodamo nekaj vode iz grelnika in počakamo, da jo riž vsrka, nato dodamo še vode. Postopek ponavljamo s stalnim mešanjem 12 minut.
3. Klapavice preverimo, po odprtih potolčemo, če se ne zaprejo, jih zavržemo. V riž vmešamo klapavice, paradižnik in njegov sok, pokrijemo in dušimo 7 minut, da se vse klapavice odprejo (zaprte zavržemo) in je riž kuhan. Ogenj nato ugasnemo, v rižoto na drobno nastrgamo in vmešamo parmezan in 2 žlici ekstra deviškega olivnega olja ter začinimo do popolnosti. Medtem ko riž malo počiva Jamie polovici dagenj odstrani lupino.
4. Postrežemo z listki koromača na vrhu in še malo nastrganega parmezana.
NAMIG
»Priprava italijanske rižote s samo petimi sestavinami zahteva predanost iskanju močnih okusov. Sočne klapavice so pogosto prezrte, vendar ponujajo veliko za svojo ceno, so zdrave in trajnostne.«
Objavljeno v reviji Jana, št. 20, 20. maj 2025.
Revija je na voljo tudi v spletni trafiki.

Berite brez oglasov
Prijavljeni uporabniki Trafike24 berejo stran neprekinjeno.
Še nimate Trafika24 računa? Registrirajte se