
Studio D: Martinovanja skomercializirana?

##IMAGE-3442797##
"Martinov praznik je postal popularen. Tu pa tam se kakšno praznovanje res tudi izrodi, vendar je na to treba gledati z razumevanjem," je ob današnji priložnosti za Studio D razmišljal svetovno poznani in priznani enolog, Metličan dr. Julij Nemanič. "Dokler je razpoloženje na teh praznikih, dokler se ljudje dobro počutijo, to prispeva k optimizmu, ki ga tako potrebujemo.“
Opozarja na kulturo pitja, pri čemer izpostavi dober primer. "Na grajskem dvorišču v Metliki smo nedavno proslavljali mlado portugalko. Pozno v noč smo bili tam, pa ni bilo nobenega razgrajanja, ljudje so imeli nasmehe na licih, prijetno je bilo," se spominja Nemanič.
Meni, da je prav, da tega praznika ne spregledamo, da se skušamo na takšen način zahvaliti za dobro letino in jo tudi spoznati. Na vprašanje, ali ni nemara takšno veseljačenje postalo že nekoliko skomercializirano meni, da ne. "To prinaša veselje v naše kraje. Običaji se res tudi bogatijo, tudi ta doba izumlja nekaj svojega, nekaj je v skladu s tradicijo, nekaj ni. Je pa res, da je vedno umetnost najti ravnotežje med tradicijo in novostmi." Nemanič dodaja, da je vesel, da je martinovanje dobilo tak obseg, da je postalo tudi del vinskega marketinga in da se vino ljubi.
Kot začimba, ne kot pijača
Svetovno znani in priznani enolog upa, da bo ta letina vinogradnikom vrnila vero v boljšo bodočnost in da bodo spet začeli z obnavljanjem vinogradov. Ob današnjem prazniku poudarja, da vino sodi k jedi. "Jed dvigne vino, vino dopolni okus jedi. Katero vino, je odvisno od jedi, odvisno od razpoloženja, trenutka in družbe.“ Ob martinovem prazniku enolog izpostavlja tudi pomen kulture pitja.
"Vino je del slovenske identitete, to potrjujemo tudi s himno. Toda potrebno bi bilo učiti ljudi, kako se pije. Od količine do spremljave jedi. Odlično vino dvigne razpoloženje ljudi, povprečno vino ga zniža," opozarja Nemanič in doda, da bi se morali ljudje bolj zavedati, da je vino dopolnilo k prehrani, ne pa za odžejati. "Za to imamo na mizi vodo. Vino pa je kot začimba, ki naj bi je zaužili toliko, da nam ne škodi."
Berite brez oglasov
Prijavljeni uporabniki Trafike24 berejo stran neprekinjeno.
Še nimate Trafika24 računa? Registrirajte se
Julij Nemanič o martinovanju
Trenutno
5 °C
Jasno
sreda, 19. 3
Jasno
četrtek, 20. 3
Jasno
petek, 21. 3
Delno oblačno
7-dnevni obeti