© 2025 SVET24, informativne vsebine d.o.o. - Vse pravice pridržane.
Čas branja 1 min.

Sočni čokoladni kolački z mandarino


Uredništvo
28. 12. 2025, 06.00
Deli članek
Facebook
Kopiraj povezavo
Povezava je kopirana!
Deli
Velikost pisave
Manjša
Večja

Ti praznični kolački so posebni zaradi izjemno sočnega čokoladnega biskvita, ki prepriča tudi najzahtevnejše brbončice in hitro postane najljubša osnova za pripravo najrazličnejših kolačkov.

recept na preizkusnji kolacki.jpg
ANA KOCIPER
Praznični kolački

Tekst, recept in foto: ANA KOCIPER

Praznični značaj jedi dopolni mandarinina marmelada, ki prinese svežino in aromatično toplino, medtem ko nežna krema iz kremnega sira in maskarponeja ustvari popolno ravnovesje okusov.

Z dodatki po lastni domišljiji lahko iz istega biskvita nastane cela paleta variacij, zato je recept odlično izhodišče za ustvarjalno sladko razvajanje.

Sestavine

Kolački:

  • 150 g moke
  • 120 g sladkorja
  • 50 g grenkega kakava
  • ½ vrečke pecilnega praška
  • ½ žličke sode bikarbone
  • ščepec soli
  • 1 jajce
  • 120 g kisle smetane
  • 120 ml olja
  • vaniljeva pasta
  • 120 ml tople kave
  • 30 g čokoladnih kapljic

Nadev:

12 žličk mandarinine marmelade

Preberite še

Krema:

  • 200 g maskarponeja
  • 100 g kremnega sira
  • 300 ml sladke smetane za stepanje
  • 70 g bele čokolade
  • vaniljeva pasta

Priprava

1. Suhe sestavine za kolačke dobro premešamo. V drugi posodi zmešamo jajce, kislo smetano, olje, kavo in vaniljevo pasto. Vse sestavine združimo. Ne mešamo predolgo, samo toliko, da se sestavine enakomerno premešajo in ni grudic. Na koncu dodamo še kapljice čokolade. Premešamo in maso prestavimo v modelčke za kolačke.

2. Pečemo 20 minut na 180 stopinjah Celzija.

3. Nekoliko ohlajene kolačke izdolbemo in sredico napolnimo z žličko marmelade. Kolačke nato popolnoma ohladimo. Medtem pripravimo kremo.

4. Belo čokolado stopimo z nekaj žlicami sladke smetane. Nekoliko jo ohladimo. Sladko smetano začnemo stepati, dodamo maskarpone, kremni sir, vaniljevo pasto in ohlajeno belo čokolado ter stepemo, da dobimo kremno kompaktno teksturo.

5. Izberemo poljubni nastavek in kremo nabrizgamo na kolačke. Okrasimo z liofiliziranim sadjem, granatnim jabolkom in poljubno praznično dekoracijo.

Objavljeno v reviji Jana, št. 51, 23. december 2025.

Revija je na voljo tudi v spletni trafiki.

01_Jana_51.jpg
revija Jana
Izšla je nova številka revije Jana. Prijazno vabljeni k branju!

E-novice · Novice

Jana

Prijavite se na e-novice in ostanite na tekočem z najpomembnejšimi dogodki doma in po svetu.

Hvala za prijavo!

Na vaš e-naslov smo poslali sporočilo s potrditveno povezavo.


© 2025 SVET24, informativne vsebine d.o.o.

Vse pravice pridržane.