Sladko presenečenje, ki ga je za prijatelje pripravil Gregor Kirsch
Tako čudovitih domačih piškotov, kot jih je svojim najdražjim ob praznikih podaril Gregor Kirsch, pa že dolgo nismo videli.
Gregor Kirsch – poznamo ga predvsem kot trenerja, ki podpira celostno skrb za fizično in mentalno zdravje, ter svetovalca za uravnotežen življenjski slog – je znan po svoji disciplini, vztrajnosti in prizemljenem pristopu k življenju.
Svoje vrline je združil z družinsko tradicijo praznične peke in za prijatelje pripravil lične kozarčke z raznolikimi domačimi piškoti.
Čeprav bi stereotipno pričakovali, da je njegova prej prehrana pusta in asketska, pa je z nedavnim videom pokazal, kako pomembno je, da si v življenju kdaj privoščimo tudi sladke užitke.
Sladko presenečenje z osebnim posvetilom
Gregor Kirsch se tudi praznične peke loteva z jasno zastavljenim načrtom, mirno roko in veliko mero potrpežljivosti, postopek pa nanj učinkuje meditativno in sproščujoče.
»Za praznike spečem piškote, da jih podarim kot darilo oziroma kot del darila. Zdi se mi, da imamo danes že vsega dovolj in je včasih res težko najti kaj primernega. Zato ima veliko večjo težo, če naredimo nekaj sami. Če je to še dobro in se lahko tudi poje, je še toliko boljše.«
Izbral je preverjene klasike iz mamine knjižice z recepti, dva recepta pa je delili tudi z nami:
Dobri keksi
- 60 dag moke
- 30 dag sladkorja v prahu
- 25 dag masla ali margarine
- 4 rumenjake
- 2–3 jedilne žlice kisle smetane (110 g)
- 1 pecilni prašek
Moki lahko dodaš poljubno količino orehov, lešnikov, kokosove moke, kakava, čokolade v prahu. Pazi – če dodajaš, zmanjšaj za isto količino moke!
Sladkor, maslo, rumenjake, smetano in začimbe zmešaš, postopoma dodaš moko s pecilnim praškom in zgneteš v krhko testo. Počiva naj vsaj 1 uro v hladilniku.
Razvaljaš testo, potem pa veselo na delo. Pečeš jih na 180 do 200 °C, da so zlato rumeno zapečeni.
Testo je uporabno tako za navadne piškote ali polnjene z marmelado, nadevom za išlerje, lahko jih pa pomočiš samo v stopljeno čokolado.
Krema
- 20 dag sladke smetane
- 20 dag jedilne čokolade
Smetana naj zavre, nato jo preliješ čez čokolado, ki jo zdrobiš na koščke. Zmes ohladiš. Ohlajeno zmes ponovno premešaš z ročnim mešalnikom. Dobljeno kremo nadevaš na piškote (spodnje polovice) in jih prekriješ z zgornjo polovico.
Razpokani piškoti
- 250 g kokosove moke
- 120 g čokolade v prahu
- 100 g zmletih orehov
- 250 g sladkorja v prahu
- 3 jajca
- sladkor v prahu za posip
Rumenjake ločimo od beljakov. Rumenjake, kokosovo moko, čokolado v prahu, orehe ter sladkor zmešamo in dodamo sneg iz beljakov. Iz mase naredimo kroglice, ki jih povaljamo v sladkorju v prahu. Piškote zložimo na pekač, obložen s peki papirjem, in jih pečemo 5–8 minut na 200 °C, oziroma dokler piškoti ne razpokajo. Ohladimo jih na pekaču.
E-novice · Kulinarika
Berite brez oglasov
Prijavljeni uporabniki Trafike24 berejo stran neprekinjeno.
Še nimate Trafika24 računa? Registrirajte se