Tomaž Bratovž: Nožoholik, ki obuja tradicijo
Chef Tomaž Bratovž, sin Janeza Bratovža, je prevzel kulinarično taktirko znane ljubljanske restavracije.
Nožoholik, ki spoštuje pravila in obuja tradicijo
Tomaž je velik ljubitelj slovenske kuhinje, ki je naravnost neverjetna, poudarja. In dodaja, da je tradicija zato, da se obdrži. In so pravila, ki se jih velja držati, ne pa jih za vsako ceno spreminjati. Sam tako pogosto ideje črpa iz starih slovenskih kuharic. Štruklji, pravi, so nekaj najbolj neverjetnega, pražen krompir ena njegovih najljubših jedi, stare ljubljanske jedi, kot so na primer žabji kraki, pa večen navdih.
Katere pa so tri sestavine, ki nikoli ne manjkajo v njegovi kuhinji? »Čebula je od nekdaj na prvem mestu, ker brez čebule enostavno ne gre. Uporabljam jo povsod in ko jo do zlatorjavega popražiš, da neverjeten okus in vonj po nečem strašno dobrem. Druga obvezna sestavina je česen. Tretja pa je njegova nova ljubezen - domače zelje, ki me je navdušilo zaradi svoje vsestranskosti; lahko ga dušiš, pečeš, kuhaš, pražiš, cvreš, kisaš, fermentiraš in zmeraj se predstavi v novi luči.«
Ko Tomaža povprašamo po najpomembnejšem in najljubšem kuharskem pripomočku, izpostavi svoje roke, kot daleč najpomembnejši in hkrati najdragocenejši element, ki ga premore. Za podaljšek rok pa šteje nož, brez katerega v kuhinji ne gre. V smehu celo prizna, da je neke vrste »nožoholik«, saj jih ima v svoji zbirki celo morje, različnih tipov in narodnosti, od slovenskih do japonskih.
Drevo želja, polno dobrot
Prava paša – tako za oči kot želodček - je tudi dobrodošlica iz kuhinje, t. i. hišni »couvert«, ki mi ga predstavi. Tomaž si je omislil drevo želja, za katero se zdi, da raste iz mize in je poln slastnih sezonskih dobrot, stalnica na drevesu pa ostajajo kroglice ocvrtega bakalarja z limonovo kremo, po katerih tudi že slovi daleč naokrog. Ideja za ta zdaj že kultni pogrinjek se je porodila, ko sta z očetom na morju nabirala osočnik in domov prinesla nekaj prav imenitnih vej. Te sta potem namočila v stopljeni vosek in izdelala majhna drevesa, na katerih sta servirala hišne dobrote. A ker se je to izkazalo za ne preveč praktično, je dal ročno izdelati drevesa iz keramike, ki so prav zaradi svoje edinstvenosti postala eden njegovih najbolj priljubljenih in najbolj fotografiranih »krožnikov«.
Tomaž je od minulega leta nagruntal kar nekaj novosti, ki so se odlično »prijele« in ga med mlajšimi ljubitelji kulinarike naredile za zvezdo. Ena izmed teh je oddaja Brez recepta (na YouTubu), v kateri se s prijateljem,“amaterjem” Maticem Erženom, lotevata pripravljanja preprostih jedi brez kompliciranja. Druga noviteta pa so JB-eva »četrtkanja, ko Tomaž praviloma enkrat mesečno v goste povabi drugega kuharja, s katerim potem ob didžeju nekoliko drugača zabavata in hranita goste ...
Celoten članek najdete v decembrski številki revije Obrazi 12/25. Revija je na voljo tudi v spletni trafiki.
E-novice · Novice
Berite brez oglasov
Prijavljeni uporabniki Trafike24 berejo stran neprekinjeno.
Še nimate Trafika24 računa? Registrirajte se