© 2025 SVET24, informativne vsebine d.o.o. - Vse pravice pridržane.
Čas branja 2 min.

Sivka – dišeča princeska vrta


Liljana Jantol Weber
Liljana Jantol Weber
1. 6. 2025, 08.03
Deli članek
Facebook
Kopiraj povezavo
Povezava je kopirana!
Deli
Velikost pisave
Manjša
Večja

Dišečega vrta si brez sivke težko predstavljamo. Vsestranska aromatična rastlina, ki vrtu doda barvo, vonj in teksturo, je enostavna za gojenje in se dobro ujema z drugimi trajnicami in grmovnicami. Njena brezčasna aroma nas vedno znova navdušuje.

disec naslovna-jun23.jpg
shutterstock
Nepogrešljiva v vrtu ...

Sivka je z nami že vsaj 2500 let. Njena izvirna rastna območja so Mediteran, Bližnji vzhod in Indija. Starim civilizacijam je služila predvsem v kozmetične in zdravilne namene. Egipčani so jo uporabljali pri balzamiranju, iz nje so izdelovali zdravilna mazila in parfume. Grki in Rimljani so z njo odišavljali in razkuževali prostore javnih kopališč, s sivkinim oljem so blažili številne bolezni, viseči šopki sivke ob posteljah pa menda blagodejno vplivajo tudi na njihovo ljubezensko življenje. V srednjem veku so z njo dimili prostore, da bi se ubranili kužnih bolezni. Navdušenje nad sivko tudi v poznejših zgodovinskih obdobjih ni uplahnilo, prav posebno gorečo naklonjenost so ji izkazovali Angleži, pri katerih še danes zavzema posebno mesto tudi v hortikulturi. 

diseci2-jun23.jpg
Shutterstock
Med pravimi sivkami nižje in gostejše rasti nas s prijetnim vonjem in intenzivnimi vijolično modrimi cvetnimi popki očara Lavandula angustifolia 'Hidcote'.


PREBERITE TUDI:

Katera je prava?

Obstaja približno štirideset vrst in več sto sort sivk, zato se tudi največji ljubitelji težko znajdejo med nepregledno množico sivk, ki se med seboj razlikujejo po vonju, velikosti listov, obliki socvetij in barvi cvetov.

Najbolj razširjena je navadna sivka (Lavandula angustifolia), ki jo ponekod imenujejo tudi prava sivka, angleška sivka ali ozkolistna sivka. Barve njenih cvetov variirajo od bele do vijolične. Je nizke rasti in zaradi svoje trdoživosti prenese tudi zelo nizke temperature. Uporablja se v kulinariki, kar pa ne velja za širokolistno sivko (Lavandula latifolia), ki ima zaradi večje vsebnosti kafre ostrejši vonj. Širokolistna sivka je odličen antiseptik, preprečuje okužbe in celi rane.

diseci3-jun23.jpg
Shutterstock
Tako kot vse sivke je tudi prava sivka z belimi cvetovi Lavandula angustifolia 'Ellagance Snow' priljubljena pri metuljih, čebelah in drugih opraševalcih.

Velika vsebnost kafre je značilna tudi za lavandin (Lavandula x intermedia), ki je hibrid prave sivke in širokolistne sivke. Lavandin za oralno uporabo, pomiritev in proti nespečnosti ni primeren, je pa odličen naravni repelent in razkužilo. Tako kot budrovka, podvrsta lavandina, katere eterično olje nam kot pravo sivko tako radi zavajajoče ponujajo poleti na hrvaških otokih.

In kako ločimo lavandin od prave sivke? Lavandin je višje rasti in bolj razvejan. V primerjavi s pravo sivko, ki ima eno socvetje, ima lavandin tri socvetja ostrejšega vonja. Tudi vsebnost eteričnih olj je pri lavandinu skoraj trikrat večja kot pri pravi sivki.

diseci6-jun23.jpg
Shutterstock
Za dolgotrajno in bujno cvetenje čopaste sivke (Lavandula stoechas) redno odstranjujemo odcvetele cvetove.

Druge sivke so nekoliko manj odporne in kratkožive. Mednje spadata nazobčana sivka (Lavandula dentata), za katero je značilen blag vonj s pridihom limone, in čopasta sivka (Lavandula stoechas), ki jo ponekod imenujejo francoska sivka. Zraste do višine največ pol metra. Med sivkami zacveti prva. Njene po kafri dišeče cvetove, ki spominjajo na ananas, občudujemo že aprila. Kot manjša okrasna rastlina pride še posebej lepo do izraza v cvetličnih posodah iz terakote.

diseci1-jun23.jpg
Shutterstock
Blagodejne učinke sivkinega čaja je proti glavobolu in nespečnosti uporabljala že angleška kraljica Elizabeta I. (1533–1603), ki je bila velika ljubiteljica sivke. Na dan je spila do deset skodelic sivkinega čaja, dvorni kuharji pa so morali sivko kot začimbo vključiti tudi v vse njene mesne obroke.

Kompleksnost vonja

Aroma sivke je zeliščna in sladko cvetna, z bogatimi lesno balzamičnimi podtoni in pridihom začimb. Vonj sivke nikakor ni še ena tistih sladkobnih dišav, ki nas takoj omamijo, saj je v ozadju čutiti ostro aromo, ki spominja na nežno različico rožmarina. S svojim večplastnim značajem, s katerim ustvarja harmonijo med vonji, ki se sicer težje kombinirajo, je že od nekdaj zelo priljubljena v parfumski industriji, kjer je nepogrešljiva predvsem v moških kolonjskih vodicah in dišavah klasičnega parfumskega akorda fougere, ki so namenjene tako moškim kot ženskam.

diseci5-jun23.jpg
Shutterstock
Med belimi lavandini je eden najbolj aromatičnih Edelweiss.

Dišeči sosedi za še več vonja

Sivko na vrtu kombiniramo z drugimi rastlinami, ki cvetijo sočasno in uspevajo v podobnih rastnih razmerah – na sončnih rastiščih v dobro odcednih in peščenih tleh. Če želimo kompleksnost njenega vonja še bolj poudariti, jo sadimo v družbo z nekaterimi drugimi aromatičnimi rastlinami, kot so žajbelj, rožmarin, timijan, pehtran, bazilika in jasmin.

Zelišča3-apr25.jpg
Shutterstock
Mešane zasaditve aromatičnih rastlin skupaj s sivko prinašajo vznemirljivo dišeče doživetje.
diseci4-jun23.jpg
Shutterstock
Sivka je v kulinariki vsestransko uporabna. Mlade liste dodajamo ribam in mesu, s cvetovi pa dišavimo sadne solate in sladoled. Ponekod pripravljajo sivkin liker in aromatični sivkin kis. Priprava sivkinega kisa: v kozarec narežemo nekaj vejic sveže sivke in prelijemo z belim kisom. V temnem prostoru hranimo od štiri do šest tednov. Kis precedimo v steklenico in dodamo vejico posušene sivke.
Liljana vizitka.jpg
Liljana Jantol Weber
Zavod Rožlin

© 2025 SVET24, informativne vsebine d.o.o.

Vse pravice pridržane.