Jana
© 2025 SVET24, informativne vsebine d.o.o. - Vse pravice pridržane.
Čas branja 1 min.

Preprosto kosilo z okusom morja in vina


V.M.
8. 6. 2025, 05.00
Deli članek
Facebook
Kopiraj povezavo
Povezava je kopirana!
Deli
Velikost pisave
Manjša
Večja

Jed za vse, ki obožujete testenine, morsko hrano in preproste obroke polnega okusa. Prava izbira za tiste dni, ko nimamo časa, a si vseeno želimo pojesti nekaj za dušo. Tekst: V. M.

recept na preizkusnji.jpg
Shutterstock
Ste za nekaj morskega? Izvolite recept za Testenine s kozicami v vinski paradižnikovi omaki.

Kadar vas preganjajo urini kazalci ali pa se vam preprosto ne ljubi kuhati zapletenih jedi, je dobro imeti v rokavu kakšen dober recept. Testenine s kozicami v mediteranski omaki so popolna rešitev za takšne trenutke! Sladek paradižnik se odlično poda k dušenim kozicam, vino pa lepo povzdigne okuse in poskrbi za nežno aromatičen zaključek.

Testenine s kozicami v vinski paradižnikovi omaki

Sestavine (za 2 osebi)

  • 250 g ploščatih testenin (fettuccine, tagliatelle ali pappardelle)
  • Od 250 do 300 g svežih ali zmrznjenih kozic (olupljenih in očiščenih)
  • 2 šalotki
  • 2 stroka česna
  • 400 g pelatov (konzerva)
  • 1 dl suhega belega vina
  • oljčno olje
  • svež peteršilj
  • sol in sveže mlet poper
  • limonin sok (po želji)

Priprava

1. Če imate sveže kozice, jih seveda najprej očistite. To storite tako, da odstranite lupino in črevo (tanko črno nitko na hrbtni strani). Če boste posegli po zmrznjenih kozicah, naj se najprej odtajajo v hladni vodi ali čez noč v hladilniku.

2. Na oljčnem olju nežno popražite na drobno sesekljano šalotko, dodajte strt česen in na hitro premešajte. Sedaj v ponev stresite kozice. Sveže pražite približno 2 do 3 minute na vsaki strani, da se lepo zapečejo.

Če imate zmrznjene kozice, jih dodajte še rahlo vlažne, nato pa pražite na višji temperaturi od 4 do 5 minut, da izhlapi tekočina in se začnejo nežno barvati. Sedaj kozice poberite iz ponve in shranite na toplem.

3. V ponev vlijte belo vino in na hitro pokuhajte, da izpari alkohol in ostane aroma. Dodajte pelate, ki jih pretlačite z vilicami, in kuhajte približno 10 do 15 minut, da se omaka zgosti.

4. Sedaj v omako potopite kozice ter dodajte sol in poper po okusu. Pokuhajte še kakšno minutko, da se okusi povežejo, nato pa je omaka že pripravljena za serviranje.

5. Odcejene, al dente kuhane testenine naložite na krožnik in prek njih prelijte omako. Po vrhu lahko potresete še svež peteršilj in si zraven privoščite kozarec belega vina.

Objavljeno v reviji Jana,  št. 22, 3. junij 2025.

Revija je na voljo tudi v spletni trafiki.


© 2025 SVET24, informativne vsebine d.o.o.

Vse pravice pridržane.