Jana
© 2025 SVET24, informativne vsebine d.o.o. - Vse pravice pridržane.

Zlata polenta za zimske dni


.K.K.
15. 2. 2017, 07.44
Posodobljeno
09. 08. 2017 · 10:02
Deli članek
Facebook
Kopiraj povezavo
Povezava je kopirana!
Deli
Velikost pisave
Manjša
Večja

k_polenta_pomfri.jpg
Shutterstock

Polenta kot ocvrti krompirček

Za 6 oseb

Priprava: 30 minut

Hlajenje: najmanj 2 uri

Sestavine: 0,5 litra mleka * 30 g masla * sol * poper * sveže nariban muškatni orešček * 150 g koruznega zdroba za polento * 50 g sveže naribanega parmezana * 4 žlice olivnega olja * grobo mleta morska sol.

V lonec damo mleko, maslo, malo soli in popra ter muškatni orešček. Pristavimo, da mleko zavre. Vanj vsipamo koruzni zdrob in pri tem mešamo, da se ne naredijo grudice. Zmanjšamo ogenj in med mešanjem kuhamo polento še pet minut, da se zgosti in napne. Primešamo parmezan. Kuhano polento namažemo na naoljen pekač (25 x 15 cm), pokrijemo s prilegajočo se folijo in počakamo, da se ohladi. Za najmanj dve uri (še bolje pa čez noč) jo postavimo na hladno. Hladno polento zvrnemo iz pekača na desko. Z ostrim nožem jo narežemo na 5 x 3 cm velike koščke. V ponvi segrejemo olivno olje in pečemo koščke polente na srednje močnem ognju, da z vseh strani zlato porjavijo. Koščke odcedimo na papirnati brisači, ki popije odvečno maščobo. Posolimo jih z grobo morsko soljo in ponudimo za prigrizek ali prilogo.

Več v Zarji št. 7, 14.2.2017


© 2025 SVET24, informativne vsebine d.o.o.

Vse pravice pridržane.