Jana
© 2025 SVET24, informativne vsebine d.o.o. - Vse pravice pridržane.

Zelenjavni riž z gamberi


Jana
8. 8. 2011, 15.04
Posodobljeno
09. 08. 2017 · 09:58
Deli članek
Facebook
Kopiraj povezavo
Povezava je kopirana!
Deli
Velikost pisave
Manjša
Večja

Iz morja na naš krožnik.

Zelenjavni riž z gamberi

Sestavine: 250 g riža * 2 manjši bučki *  1 manjša zelena paprika * 1 manjša rdeča paprika * 4 stroki česna * 0,05 l malvazije * peteršilj * sol * poper *  malo masla * malo semenskega in malo olivnega olja * parmezan * 25 repkov gamberov.

Priprava: Repke gamberov izluščimo,  posolimo, dodamo strt česen in malo semenskega olja, da se marinirajo. V ponev zlijemo malo semenskega olja, dodamo riž in popražimo,  da riž postekleni. Zalijemo s trikratno količino tople vode, če je to ribji fond, toliko bolje.  Posolimo in  malo popopramo. Vso zelenjavo narežemo na kockice, pri bučki 8 kolobarčkov blanširamo.
Ko riž zavre, mu najprej dodamo bučke, da se kuhajo skupaj z rižem. Ko vidimo, da se rižota gosti, dodamo še papriko in maslo. Ko je riž že skoraj gotov, mu dodamo malo naribanega parmezana.
Gambere, ki so se marinirali, položimo v dobro ogreto ponev z vso maščobo, v kateri so se marinirali. Po 2–3 minutah jih obrnemo in po 2 minutah zalijemo  z malvazijo. Počakamo, da se omaka zgosti.
Serviramo na ogretem krožniku: riž položimo na krožnik ter prelijemo z gamberi in omako. Potresemo z nasekljanim peteršiljem in postrežemo.


© 2025 SVET24, informativne vsebine d.o.o.

Vse pravice pridržane.