Zelena lekarna: Ribez, marelice, breskve
V prejšnji Jani smo vam priporočali češnje, višnje in maline, zdaj pa ribez, breskve in marelice, vse troje že zori. Diabetiki lahko brez skrbi uživajo predvsem ribez, bolj sladkega sadja pa čim manj, in sicer dopoldne po obroku.

Ribez
Ribezov sok nam bo pomagal, če imamo revmo ali opešano srce, spijemo ga trikrat dnevno po kozarec (razredčenega z vodo) pred jedjo. Z njim se borimo tudi proti slabokrvnosti in glistam.
Trdovraten kašelj in vročino, oboje si v toplih dneh nakopljemo s prepihom in premočenimi oblačili, zdravimo s svežim sokom iz rdečega ali črnega ribeza. Pijemo ga trikrat dnevno po dva decilitra pol ure pred obroki.
Breskve
S svežimi breskvami si bomo prečistili črevesje in posledično ves organizem, pojejmo po tri sadeže pred glavnimi obroki, ki naj bodo lahki. Če hočemo, da nam ob tem bolje delujejo tudi želodec, jetra in pljuča, pijmo zraven še čaj iz ekoloških breskvinih listov: pest listov prelijemo s četrt litra kropa in pustimo stati deset minut.
Iz zrelih breskev si naredimo obrazno masko, tako da jih olupimo, zmečkamo, prelijemo z mlekom, premešamo in pustimo en dan v hladilniku. Namažemo si na očiščen obraz in pustimo eno uro.
Marelice
Imajo podobne lastnosti kot breskve, jemo jih torej, če imamo težave z želodcem in črevesjem. Gliste preženemo tako, da dajemo otroku pred obroki jedro mareličnih koščic. Kislost organizma bomo zmanjšali, če bomo jedli suhe marelice (naj bodo bio, ker so nežveplane). Marelice so dobro zdravilo za slabokrvnost, vendar jim moramo redno jesti – seveda največ sveže, pa tudi v kompotih in sokovih.
Berite brez oglasov
Prijavljeni uporabniki Trafike24 berejo stran neprekinjeno.
Še nimate Trafika24 računa? Registrirajte se
