
Vsi okusi stročjega fižola

Mladi fižolovi stroki so prava poslastica, pa naj jih pripravimo v solati, juhi, s testeninami, z jajčno omleto ali še kako drugače. Včasih jih ponudimo za prilogo k mesnim jedem, ker so izdatni, pa pogosto zaležejo tudi za samostojen obrok. Okus stročjega fižola poudarimo s šetrajem, peteršiljem ali baziliko, lepo se ujema tudi s paradižnikom in mladim česnom. Naužijmo se ga, saj stroki vse prehitro postanejo nitkasti in napovejo skorajšnji čas svežega luščenega fižola v zrnju.
Popečeni njoki s fižolom in paradižniki
Za 2 osebi
Priprava: 15 minut
Pečenje: 15 minut
Sestavine: 1 strok česna * 100 g očiščenih špinačnih listov * sol * poper * 1 žlica olivnega olja * 100 g stročjega fižola * 1 zavitek krompirjevih njokov (400 g, kupljen izdelek) * 200 g paradižnikove omake z baziliko (kupljen izdelek) * 1 paradižnik * 1 žlica naribanega parmezana * 1 žlica bučnih semen.
Česnov strok olupimo in drobno sesekljamo. Špinačne liste operemo, odcedimo in grobo zrežemo, zmešamo jih z oljem, s česnom, soljo in poprom. Špinačo damo na dno modela za narastke. Pečico ogrejemo na 200 stopinj. Fižolove stroke obrežemo na konceh, narežemo jih na kratke koščke in kuhamo v osoljenem kropu približno sedem minut. V zadnjih dveh minutah jim dodamo tudi njoke in skuhamo vse skupaj do konca. Odcedimo in zmešamo s paradižnikovo omako. Na posteljico iz špinače naložimo njoke in fižol. Paradižnik narežemo na rezine in naložimo na njoke. Potresemo z naribanim sirom in bučnimi semeni. Postavimo v vročo pečico in pečemo 15 minut.
Več v Zarji št. 28, 11. 7.2017
Preberite tudi
Najbolj brano
Trenutno
9 °C
Deževno
torek, 11. 3
Deževno
sreda, 12. 3
Deževno
četrtek, 13. 3
Oblačno
7-dnevni obeti