Sladica po najboljšem receptu: preprost in hiter bananin kruh
»Sladica, ki jo trenutno največkrat pripravljam, ker je recept zelo preprost in hiter (kar mi ob 18-mesečniku pride kar prav), je bananin kruh. Možnosti je ogromno, nazadnje sem vmešala brusnice in je bil odličen,« nam je povedala knjižna urednica Iza Lucija Korošec.

Sestavine
- 3 velike zrele banane
- 75 g masla
- 130 g sladkorja
- 2 celi jajci
- ščepec soli
- 190 g moke (za temen biskvit del delež moke zamenjajte s temnim kakavom, npr. 160 g moke + 30 g kakava)
polovica pecilnega praška ALI čajna žlička sode bikarbone - dodatki: koščki čokolade, brusnice, rozine, oreščki (po želji)

Priprava
1. Segrejemo pečico.
2. Pripravimo večjo posodo, v katero narežemo banane na kolobarje in jih dobro pretlačimo (z vilicami ali tlačilko za krompir). Pomembno: ne miksamo jih v mešalniku, ker postanejo preveč tekoče.
Dodamo sladkor in ščepec soli. Premešamo, nato pa v maso ubijemo dve celi jajci. Mešanico z metlico nežno mešamo pol minute, da se vse sestavine povežejo.
3. Zdaj narežemo maslo, ga damo v manjšo kozico in stopimo na nizkem ognju ali pa ga damo v skodelico in stopimo v mikrovalovni pečici. Stopljeno maslo prilijemo k bananini masi in premešamo.
4. Na koncu nežno vmešamo še moko s pecilnim praškom (ali sodo) in kakav (če ga uporabimo). V tej končni fazi dodamo še vse preostale dodatke (koščke čokolade, brusnice, oreščke ...).
Maso vlijemo v podolgovat pekač, obložen s peki papirjem.
5. Pečemo 40–50 minut na 175 °C v ventilacijski pečici oz. 195 °C v klasični pečici. Ko je zgornji del obarvan zlatorjavo, v sredino zapičimo leseno palčko – če je suha, je bananin kruh pečen.
Objavljeno v reviji Jana, št. 21, 27. maj 2025.
Revija je na voljo tudi v spletni trafiki.
Berite brez oglasov
Prijavljeni uporabniki Trafike24 berejo stran neprekinjeno.
Še nimate Trafika24 računa? Registrirajte se