Jana
© 2025 SVET24, informativne vsebine d.o.o. - Vse pravice pridržane.
Čas branja 1 min.

Sladica po najboljšem receptu: preprost in hiter bananin kruh


Lara Jelen
1. 6. 2025, 05.00
Deli članek
Facebook
Kopiraj povezavo
Povezava je kopirana!
Deli
Velikost pisave
Manjša
Večja

»Sladica, ki jo trenutno največkrat pripravljam, ker je recept zelo preprost in hiter (kar mi ob 18-mesečniku pride kar prav), je bananin kruh. Možnosti je ogromno, nazadnje sem vmešala brusnice in je bil odličen,« nam je povedala knjižna urednica Iza Lucija Korošec.

bananin-kruh
Profimedia
Bananin kruh

Sestavine

  • 3 velike zrele banane
  • 75 g masla
  • 130 g sladkorja
  • 2 celi jajci
  • ščepec soli
  • 190 g moke (za temen biskvit del delež moke zamenjajte s temnim kakavom, npr. 160 g moke + 30 g kakava)
    polovica pecilnega praška ALI čajna žlička sode bikarbone
  • dodatki: koščki čokolade, brusnice, rozine, oreščki (po želji)
bananin-kruh
Profimedia
Bananin kruh

Priprava

1. Segrejemo pečico.

2. Pripravimo večjo posodo, v katero narežemo banane na kolobarje in jih dobro pretlačimo (z vilicami ali tlačilko za krompir). Pomembno: ne miksamo jih v mešalniku, ker postanejo preveč tekoče. 

Dodamo sladkor in ščepec soli. Premešamo, nato pa v maso ubijemo dve celi jajci. Mešanico z metlico nežno mešamo pol minute, da se vse sestavine povežejo.

3. Zdaj narežemo maslo, ga damo v manjšo kozico in stopimo na nizkem ognju ali pa ga damo v skodelico in stopimo v mikrovalovni pečici. Stopljeno maslo prilijemo k bananini masi in premešamo. 

4. Na koncu nežno vmešamo še moko s pecilnim praškom (ali sodo) in kakav (če ga uporabimo). V tej končni fazi dodamo še vse preostale dodatke (koščke čokolade, brusnice, oreščke ...).


Maso vlijemo v podolgovat pekač, obložen s peki papirjem. 

5. Pečemo 40–50 minut na 175 °C v ventilacijski pečici oz. 195 °C v klasični pečici. Ko je zgornji del obarvan zlatorjavo, v sredino zapičimo leseno palčko – če je suha, je bananin kruh pečen.

Objavljeno v reviji Jana,  št. 21, 27. maj 2025.

Revija je na voljo tudi v spletni trafiki.


© 2025 SVET24, informativne vsebine d.o.o.

Vse pravice pridržane.