Jana
© 2025 SVET24, informativne vsebine d.o.o. - Vse pravice pridržane.

Slivov džem


Jana
8. 9. 2009, 10.24
Posodobljeno
09. 08. 2017 · 09:58
Deli članek
Facebook
Kopiraj povezavo
Povezava je kopirana!
Deli
Velikost pisave
Manjša
Večja

Slivov džem je nekaj posebnega, če mu primešamo sesekljana orehova jedrca.

Slivov džem

Za 4 kozarce
Priprava: 25 minut
Kuhanje: 20 minut

 

Sestavine: 1 kg sliv * 2 limoni * 1 kg želirnega sladkorja * 40 g masla.

Priprava: Slive oplaknemo, odcedimo, zarežemo in izkoščičimo, nato pa drobno zrežemo. Zrezane slive pomešamo z iztisnjenim limonovim sokom in s sladkorjem. Pristavimo na štedilnik in segrevamo, da se sladkor razpusti in slive izpustijo sok. Ko slivova mešanica zavre, pogledamo na uro. Enakomerno mešamo in pustimo, da vre 4 minute. Dodamo maslo in kuhamo še 5 minut. Džem odstavimo in pustimo, da stoji 15 minut, vmes pa ga večkrat pomešamo. Napolnimo ga v čiste kozarce in zapremo s pokrovčki. Narobe obrnjene postavimo na plast časopisnega papirja ali na kuhinjsko krpo in pustimo, da se popolnoma ohladi. Hranimo v temni, hladni shrambi.

Nasvet: Slivov džem je nekaj posebnega, če mu primešamo sesekljana orehova jedrca. Lahko pa ga izboljšamo tudi z rumom: v kozarec, napolnjen z džemom, prilijemo malo ruma in ga prižgemo z dolgo vžigalico. Ko rum dogori, kozarec takoj zapremo.

 


© 2025 SVET24, informativne vsebine d.o.o.

Vse pravice pridržane.