© 2025 SVET24, informativne vsebine d.o.o. - Vse pravice pridržane.
Čas branja 2 min.

Pripravite dišeči sirup iz vrtnic


Andreja Comino
6. 7. 2025, 05.30
Deli članek
Facebook
Kopiraj povezavo
Povezava je kopirana!
Deli
Velikost pisave
Manjša
Večja

Škoda, da vsako leto odvržemo toliko lističev teh prekrasnih rož, raje izdelajte sirup! Tekst: ANDREJA COMINO foto: SHUTTERSTOCK

recept na preizkusnji.jpg
Shutterstock
Za sirup nabirajte neškropljene vrtnične cvetove z domačega vrta.

Potem ko sem lani pri prijateljici pokusila slasten, eksotičen in prefinjen sirup iz vrtnic, sem si tudi jaz našla nov konjiček letošnjega poletja – izdelovanje sirupa iz vrtnic.

Sirup iz vrtnic sicer izvira iz tradicionalnih kuhinj Bližnjega vzhoda, Indije in Balkana. Posebej priljubljen je v Turčiji, Iranu, Libanonu, pa tudi pri nas ima vse več privržencev. Uporablja se ga v domači zeliščni medicini in kulinariki. Že stoletja ga pripravljajo iz cvetnih listov vrtnic, zlasti dišečih starih sort, kot je damaščanska vrtnica (Rosa damascena). Odvisno od sorte dobimo bolj rožnat ali rdečkast sirup.

Njegova priprava je precej preprosta: sirup naredimo iz cvetov vrtnice, vode, sladkorja in limone (ali citronske kisline), nato pa ga lahko uporabimo na neskončno načinov – odličen je za poletne napitke, pri čemer ga redčimo z vodo ali dodajamo v koktajle za eleganten cvetlični pridih. Kot preliv ga lahko uporabimo za sladice, sladoled ali jogurt, da jih obogatimo z dišečo, a nežno noto. Nepogrešljiv je v različnih poletnih limonadah, ki jih naredi še bolj osvežilne in unikatne – kot nežno objemanje vrtnice, ki je v tej sladki tekočini razkrila vse svoje skrivnosti.

Sestavine

200 g svežih neškropljenih cvetnih listov dišečih vrtnic

1 liter vode

1 kg sladkorja

1 limona (sok ali nekaj rezin)

Priprava

1. Cvetove vrtnic očistimo in dobro operemo s hladno vodo. Temnejši ko so cvetovi, ki jih naberemo, bolj obarvan bo sirup. Čeprav dobimo iz svetlo rožnatih ali belih cvetov sirup bolj svetle barve, ta po okusu nikakor ne zaostaja za svojo močno rožnato različico.

2. V veliki posodi zavremo vodo, vsujemo sladkor in mešamo, dokler se sladkor popolnoma ne raztopi. Dodamo cvetove vrtnice in na mahnem ognju kuhamo še 30 minut, tako da se cvetovi dobesedno razbarvajo. Odstavimo, posodo pokrijemo in jo za 2 dni (vsaj 48 ur) prestavimo na hladno.

3. Po dveh dneh sirup precedimo. Večje cedilo ali sito prekrijemo z gazo, skozi katero sirup precedimo v novo posodo. Dodamo še citronsko kislino in limonov sok. Tekočino prevremo in z njo napolnimo dobro oprane in predhodno segrete steklenice. Zapremo jih s pokrovčki, ki smo jih prevreli v manjši kozici, nato pa temeljito osušili. Napolnimo steklenice in jih pustimo, da se počasi ohladijo. Zatem jih prestavimo na hladno mesto.

NAMIG

Tako pripravljen sirup lahko shranimo za ozimnico, odprto steklenico pa hranimo v hladilniku, dokler ne porabimo vsebine. Sirup redčimo z vodo.

Priprava po hladnem postopku

V uredništvu revije Jana nas je več oboževalk vrtnic. Kolegica sirup iz vrtnic pripravlja »na hladno«, da v njem ohrani čim več koristnih učinkovin. »Cvetove namakam en dan v vodi, ki sem jo prej prekuhala, skupaj s sladkorjem in bio limonami. Po 24 urah tekočino precedim skozi gazo in polnim v vroče steklenice. Tako že leta pripravljam bezgov sirup po receptu Urške Fartelj in se mi je zdel uporaben tudi za vrtnice. Sin pravi, da ima okus po vonju vrtnic,« omeni.

In še kolegičin recept: nabrala je neškropljene vrtnične cvetove z domačega vrta (blizu 100 cvetov, damaščank, burbonk, portlandk, centifolij, uporabila je tudi neznano rdečo dišečo plezalko, ki je dala močno barvo, in plezalko sorte Jasmina, ki zelo sveže diši). »Vsakemu cvetu sem s škarjami odrezala beli del, ki greni. Vode sem vzela dva litra in uporabila še 2 kg sladkorja, 2 citronki (po 20 g) in 2 limoni.« Drugo že veste.

Objavljeno v reviji Jana,  št. 26, 1. julij 2025

01_Jana_26-Naslovka.jpg
Mateja Jordović Potočnik
Jana

© 2025 SVET24, informativne vsebine d.o.o.

Vse pravice pridržane.