
Najboljše iz babičine knjige receptov
Nagradni natečaj mok iz Žitovega mlina.

Vsakomur se pocedijo sline, ko pred prazniki zadiši po domačem zavitku, svežem kruhu ali potici, skratka sladki ali slani dobroti iz babičine zakladnice. Čeprav (pra)babice že davno ni več, njeni recepti še vedno živijo. Skrbne gospodinje so namreč svoje recepte hranile v posebnem zvezku, potem pa ga kot najboljšo doto predale svoji hčeri in tako je potoval iz roda v rod.
Imate tudi vi doma porumenel zvežčič receptov, stokrat preskušenih in preverjeno najboljših? Vsaj en recept za sladko ali slano jed, ki je nepogrešljiva na praznični mizi in za pripravo katere potrebujete moko, delite z nami in sodelujte v nagradni akciji podjetja Žito! Recept, ki ga hranite v zvezku ali na porumenelem listu, fotografirajte, pripišite še, kdo je njegov avtor (babica, mama, teta) in koliko časa že bogati vašo družinsko dediščino. Ne pozabite dodati svojih podatkov - ime in priimek, naslov, elektronski naslov in telefon. Potem pa nam vse to pošljite na naš naslov: Media 24 - akcija Babičini recepti, Vevška cesta 52, 1260 Ljubljana Polje ali na elektronski naslov: babicinirecepti@media24.si. Recepte iz babičine zakladnice bomo sprejemali vse do torka, 20. marca, ko bomo izbrali dva recepta, ju objavili v naših revijah (Maja in Zarja) in oba pošiljatelja bogato nagradili z darilnim paketom izdelkov za peko Podravka, ki med drugim vsebuje tudi vse tri posebne moke Žito.

Skutni zavitek
Sestavine
Za testo:
200 g moke
1 ščepec soli
2 žlici olja
1 rumenjak
Za nadev:
1/2 bio limone
90 g zmehčanega
masla
90 g drobno
mletega sladkorja
3 jajca
3 rumenjaki
300 g skute
225 ml kisle smetane
40 g moke
In še:
75 g masla za premaz
3 žlice mletih lešnikov
125 ml mleka
125 ml sladke smetane
3 žlice sladkorja
2 jajci
sladkor v prahu za posip
Nasvet
Namesto bele pšenične moke za pripravo skutnega zavitka uporabimo pirino moko , ki ima ugodno prehransko sestavo.
Priprava:
1. Za testo v skledi zmešamo moko, ščepec soli, olje, rumenjak in 90 ml mlačne vode. Vse sestavine naj bodo že pred tem ogrete na sobno temperaturo. Testo približno 5 minut gnetemo in oblikujemo v kroglo. Gnetemo še nekaj časa, potem pa kroglo namažemo z oljem, zavijemo v prozorno folijo in pol ure pustimo počivati.
2. Za nadev nastrgamo za žličko limonine lupine. Kremasto stepemo maslo z žličko sladkorja, ščepcem soli in limonino lupino. Ločimo beljake od rumenjakov. Vseh šest rumenjakov počasi vmešamo k maslu. Skuto ožamemo s pomočjo gaze, potem pa jo dodamo k jajčno-masleni zmesi. Vmešamo še kislo smetano in moko. Beljake stepemo s 75 g sladkorja v sneg in dodamo nadevu.
3. Pečico segrejemo na 160 stopinj. Velik bel prt razgrnemo na mizi, pomokamo. Testo razvaljamo in z rokami razvlečemo po celotni površini mize. Debele robove odrežemo. Testo namažemo s stopljenim maslom in potresemo z lešniki. Razdelimo na dva dela, namažemo z nadevom in zvijemo v dva zvitka. Položimo ju v pekač, obložen s papirjem za peko, in pečemo 50 minut.
4. Za preliv zmešamo sladkor z jajcema. Mleko in smetano zavremo in med mešanjem dodamo jajčni masi. Po 25 minutah peke zavitek prelijemo s prelivom. Ko je zavitek pečen, ga namažemo še z maslom in potresemo s sladkorjem.
Odlična moka iz Žita že 71 let
V Žitu nam že od leta 1947 strežejo z odličnimi mokami vseh vrst in za vse namene. V skladu s prehranskimi trendi so njihov nabor dopolnile moke iz starih žit, kot so pira, ajda, enozrnica in dvozrnica.
PIRINA MOKA je vsestransko uporabna in v večini receptov lahko nadomesti navadno pšenično moko. Primerna je za pripravo domačega kruha, testa za pice, pit, keksov, biskvita, palačink, pa tudi za zgoščevanje jedi.

MOKA IZ PRAŽIT je univerzalna moka, sestavljena iz pire, pšenice enozrnice in pšenice dvozrnice. Je alternativa pšenični moki, mleti iz navadne pšenice (Triticum aestivum). Odlična je za peko kruha, slanega in sladkega peciva, palačink ter drugih izdelkov v domači kuhinji.

AJDOVA MOKA ne vsebuje glutena in je dobra izbira za vse, ki so nanj preobčutljivi. Ima prijeten sladek okus po oreščkih in je bogata s hranili. Iz nje pripravljamo tradicionalne slovenske jedi, kot so žganci, zlevanke in štruklji. Za peko kruha in potico jo po navadi mešamo s pšenično moko. Uporabna je tudi za pripravo peciva, keksov ali pa kot dodatek v testu za palačinke in žličnike.

Preberite tudi
Najbolj brano
Trenutno
6 °C
Deževno
nedelja, 16. 3
Deževno
ponedeljek, 17. 3
Deževno
torek, 18. 3
Jasno
7-dnevni obeti