Golaž s kostanjem
Sprehod v gozd je lahko začetek kulinaričnega doživetja.

Za 3 osebe
Priprava: 40 minut
Kuhanje: 90 minut
Sestavine: 1 velika čebula * 100 g mesnate, prekajene slanine (pancete) * 600 g govedine za golaž * 2 žlici * 1 lovorov list * sol * poper * 2,5 dl rdečega vina (ali rdečega grozdnega soka)* 4 dl mesne juhe iz kocke * 250 g kuhanih, olupljenih kostanjev * muškatni orešček.
Priprava: Olupljeno čebulo in panceto narežemo na kockice. Meso narežemo na 2 cm velike kocke. V težkem pekaču s pokrovom in debelim dnom opražimo slanino, da izpusti maščobo. Slanino poberemo iz kozice in prihranimo, na maščobi pa opečemo kockice govedine, da z vseh strani porjavijo. Dodamo sesekljano čebulo, premešamo in nekoliko prepražimo. Solimo, popramo, dodamo lovorov list in popečeno slanino. Zalijemo z vinom (ali s sokom) in juho. Pekač pokrijemo in postavimo v pečico. Golaž dušimo v ogreti pečici pri 180 do 200 stopinjah 90 minut. Petnajst minut prej, preden je jed pripravljena, damo v golaž še kuhane in olupljene kostanje. Solimo, popramo in začinimo z muškatnim oreščkom.
Nasvet: Uporabimo lahko kupljene kuhane kostanje, boljši pa so seveda sveži. Kostanje križasto zarežemo na zaobljenem delu. V osoljeni vodi jih kuhamo 10 minut. Nato jih damo na pekač, prekrit s papirjem za peko, in jih damo za 10 minut v pečico, ogreto na 230 stopinj. Pustimo kostanj, da se malo ohladi, in ga brez težav olupimo. Odstranimo seveda tako zunanjo lupino kot tudi rjavo kožico pod njo.
Berite brez oglasov
Prijavljeni uporabniki Trafike24 berejo stran neprekinjeno.
Še nimate Trafika24 računa? Registrirajte se