
Brez veselja ni dobrih receptov
Izbiramo najboljše prehranske bloge v Sloveniji.

Nominiranci bodo prvič predstavljeni na odprtem odru 4. Festivala celostnega zdravja v soboto in nedeljo v Cankarjevem domu v Ljubljani. Na stojnici projekta Skupaj za zdravje človeka in narave lahko prevzamete glasovnice ali glasujete neposredno tukaj: GLASOVNICA SKUPAJ ZA ZDRAVJE
Rok za oddajo glasov je 28. februar.
Tereza Poljanič, strokovnjakinja za zdravo prehrano in certificirana presno-veganska kuharica, je diplomirala v Los Angelesu na akademiji Matthew Kenney Culinary Chef. V resnici pa je za vsem tem nasmejano dekle, ki v vsako jed prinese dobro voljo in veselje do ustvarjanja. Uresničuje sanje vsakega kulinaričnega blogerja. Objavlja v angleškem in slovenskem jeziku, ker trenutno živi in dela v Aucklandu na Novi Zelandiji. Hkrati je avtorica dveh sezon kuharske oddaje Zdravo, Tereza! In dveh kuharskih knjig. Zdaj testira jedi za tretjo sezono in pripravlja zanimiv nov projekt.
Katera jed, ki ste jo te dni pripravili, vam je pričarala nasmeh na obraz in razveselila vaše brbončice?
Najljubši sufle ali lavin kolaček s tekočo čokoladno sredico. Naredila sem jo popolnoma brez rafiniranega sladkorja in glutena.
Čemu se trenutno najbolj posvečate?
Najbolj se posvečam testiranju natančno 55 receptov, pripravam na tretjo sezono oddaje Zdravo, Tereza! Trenutno sem na Novi Zelandiji, a zelo kmalu bom prišla v Slovenijo, kjer bomo začeli snemanja.
Povezanost bloga, oddaje, knjige in delavnic zdrave prehrane je tako rekoč zaprt krog možnosti, toda gotovo imate kakšno novo idejo. S čim nas boste v prihodnosti razveselili?
Za zdaj je to še majhna skrivnost, a lahko vam razkrijem, da na slovenske police v sodelovanju s podjetjem Organa prihajajo popolnoma veganski izdelki z mojim podpisom.

Prepričali ste nas, da je priprava zdravih jedi lahko preprosta in celo zabavna. Temu početju vsakič dodajate tudi ščepec veselja, ki je najbrž močna lastnost vašega značaja. Kako bi opisali svoj značaj?
Brez veselja ni dobrih receptov. Če me vidite v kuhinji slabe volje, bo takšna tudi jed, zato se ob takih dnevih raje izogibam ustvarjanju novih jedi in ostajam zvesta že preizkušenemu. Moj značaj je humoren, včasih tudi otročji, vesel in raztresen. Kuhinja bo takrat, ko se odločim, da je čas za nove recepte, vedno neurejena, ampak ko končam, bo popolnoma očiščena – dve skrajnosti.
Ali se kdaj zgodi, da nimate idej in da vam je težko vedno znova »hraniti« lačne sledilce bloga?
Nenehno! To je ustvarjalni proces, ki včasih zastane. Takrat vem, da moram samo na tržnico ali v naravo, in tam iščem navdih. Takrat si tudi raje vzamem premor in ne ustvarjam na silo. Preizkusim kakšen recept iz kuharskih knjig ali s spleta in kmalu zatem znova začnem čutiti svoj kuharski značaj.
Kdo je najpomembnejši kritik vaših jedi?
Vsekakor partner Žiga in sostanovalec Matic. Vedno povesta, kaj je v redu in kaj naj raje ponovim ali pa sploh več ne preizkušam.
Tudi videz jedi vam je zelo pomemben. Pri dobri fotografiji in posnetkih je najbrž pomembno tudi sodelovanje vašega fanta?
Fotografija je postala ključna v blogerski sferi in tu mi zelo pomaga fant, ki je direktor fotografije tukaj v Aucklandu. Namigne, kako lahko dobim najboljšo naravno luč za določeno jed in zakaj mi nekaj na fotografiji ni všeč. Za stiliranje krožnika in hrane dobim navdih na spletu in na tržnicah glede na sezono.

Kakšen bo danes vaš zajtrk? Kaj si najraje pripravite za kosilo?
Ker je zdrava prehrana tudi moje delo, si takrat, ko nenehno ustvarjam in fotografiram, raje pripravim kaj zelo preprostega. Za zajtrk bo kisli pirin kruh z avokadom (ker tukaj raste in je v sezoni) ali pa ovsena kaša s sezonskim sadjem. Za kosilo pa s fantom obožujeva preproste domače testenine, zeleno rižoto ali pa res dober veganski burger (vsi recepti so v knjigah Zdravo, Tereza!).
Kdo je vaš vzornik?
Klišejsko, ampak bom morala reči kar Jamie Oliver. Njegove barvite sezonske jedi so vedno preproste in se lahko večkrat poistovetim z njim. Predvsem pa me pritegne njegova odločenost za učenje mladih o uravnoteženi prehrani. Najbolj nas je inspiriral s svojo kakovostno produkcijo kuharskih oddaj in nas podučil, da so lahko kuharske oddaje tudi malce drugačne in mladostne.
Kakšni so vaši načrti na področju kulinarike? Se izziv minimalizma že odraža tudi v vaši kulinariki?
Prihodnje leto načrtujem odhod v Ameriko, kjer bom izpopolnila kulinarično znanje v šoli Matthewa Kenneyja. Promovirala bom svoje zdrave veganske izdelke in držim pesti za prevod kuharske knjige Zdravo, Tereza! v angleščino.
Preberite tudi
Najbolj brano
Trenutno
11 °C
Oblačno
sobota, 15. 3
Deževno
nedelja, 16. 3
Deževno
ponedeljek, 17. 3
Deževno
7-dnevni obeti