Jana
© 2025 SVET24, informativne vsebine d.o.o. - Vse pravice pridržane.
Čas branja 2 min.

Brbotanja: Simo Komel


Tekst: Žana Kapetanovič | Foto: Mateja Jordovič Potočnik
23. 3. 2017, 23.22
Posodobljeno
09. 08. 2017 · 10:02
Deli članek
Facebook
X (Twitter)
Kopiraj povezavo
Povezava je kopirana!
Deli
Velikost pisave
Manjša
Večja

Simo Komel je moški s poslovno žilico, ki je odlično vodil lokale in vinarijo, sodeloval z odličnimi kuharji in se dokaj dolgo upiral želji, da bi tudi sam ustvarjal v kuhinji. Nato pa se je odločil, da se bo strastno posvetil kuhanju. Že leta je lastnik Restavracije Kobjeglava in bistroja Grad Štanjel. To sta dve različni kulinarični ponudbi, široki, kot so široka kraška polja, raznovrstni, kot je raznovrstna tukajšnja vegetacija, pri tem pa skozi njiju, tako kot čez Kras zapiha burja, vedno znova zaveje veter novosti. Pri Komelovih doma pa je povsem drugače. Za družinsko mizo se Simo najraje pusti razvajati.

brbotanja_simo_foto_Mateja.jpg


Moški, ki ga razvajajo štiri ženske

Se opravičujemo za vsiljivost – kaj bo (je bilo) danes za kosilo?
Rižota s piščancem in porom ter skleda okisanega regrata s kuhanim domačim jajcem.

Kaj je za vas idealno kosilo?


Zame je idealno kosilo, če ga skuha nekdo drug, če ga nekdo drug postreže in če imam čas, da lahko ob tem uživam. Doma imam rad kosila, ki so sestavljena iz nečesa na žlico in iz sočnega mesa s prilogo (sladice nikoli preveč ne pogrešam). Ko se zaupam drugim profesionalcem, pa je to zagotovo degustacijski meni, sestavljen iz več manjših jedi in z dobro vinsko spremljavo.

Kdo kuha pri vas doma?
Pri nas imamo zelo veliko srečo, da živimo v hiši poleg mojih staršev, in se tako zelo redko ne odzovemo povabilu na kosilo, ki ga pripravi moja mama. Ko si vzamemo čas, pa je to, kdo kuha, zelo odvisno od tega, kaj se kuha. Pri morskih jedeh kuhalnico vsekakor prepustim svoji boljši polovici, Farzili, mesne in zelenjavne jedi pa so v glavnem moja domena.

Katero jed najpogosteje skuhate?
Zadnje čase rižote in različne kremne juhice. V poletnem času pa pri nas pogosto zakurimo žar, na katerem pripravljamo različno meso in domačo zelenjavo.

Kaj morate nujno imeti v svojem hladilniku?


Domača jajca, dober kos uležane zorjene govedine in svežo zelenjavo z maminega vrta.

Koga bi radi povabili na kosilo in zakaj?
V vsakem primeru svojo družino (kar se, ko smo doma, tudi pogosto dogaja). Na bolj posebno kosilo bi povabil prijatelje, da bi si kaj lepega povedali in uživali ob okusni hrani in dobri kapljici ter nadomestili ves ta čas, ko zaradi službenih obveznosti nismo bili skupaj.

Ali med kuhanjem v vaši kuhinji vlada (ustvarjalni) nered ali sproti pospravljate?
Ko sem kuhar v službi, je moje delovno mesto vedno dokaj urejeno, doma pa so me moje tri punce (malce preveč) razvadile – tata kuha, one pa so moje pomočnice in pomivalke.

S kom najpogosteje sedite za mizo?


Zadnje čase s Farzilo in svojimi starši, prej pa sta bili vedno z nami tudi obe hčeri, Karin in Gaja.

S čim se najraje pregrešite?
Z dobrim domačim sladoledom (kar s celo banjico).

Česa na krožniku ne marate preveč?
Resnično ne prenesem prepečenega in prekuhanega mesa.

Kateri od obredov, povezanih s prehrano, vam je všeč, katerega pa ne marate?
Ob okusni hrani se vedno prileže tudi kozarček dobrega vina. Edina stvar, ki je ne prenesem, pa je, da že pripravljena hrana čaka na jedca, da bo prišel k mizi.

brbotanja.jpg

© 2025 SVET24, informativne vsebine d.o.o.

Vse pravice pridržane.