
Zmrzlina iz klementin s pomarančnim likerjem
Zmrzlina iz klementin s pomarančnim likerjem

Sestavine
- 2 klementini
- 50 g sladkorja
- 2 žlici pomarančnega likerja Grand Marnier
- 2 žlici pomarančne marmelade (brez lupin)
- sončnično olje za modelčke
zmrzlina
- 3 velika jajca
- 85 g sladkorja
- 2,7 dl sladke smetane

Pavlova z rdečim ribezom
V ustih se bo stopila kot sladoled. To je popolna poletna sladica. Odlična rešitev, kadar smo za drugo jed porabili rumenjake, ostali pa so nam beljaki.

Poletje na žlico: boranja, okusna poletna klasika, ki jo obožujemo
Tudi poleti imamo radi enolončnice, še posebej boranjo, katere glavna sestavina je stročji fižol.

Joe Zavala vas nauči veščin pravega BBQ
V Slovenijo avgusta prihaja znameniti pitmaster iz Teksasa, hišni chef ekip Dallas Mavericks in Dallas Cowboys Joe Zavala. Svoje BBQ mojstrstvo bo pokazal na festivalu Wild West Fest On Fire 2025.
Sestavine
- 2 klementini
- 50 g sladkorja
- 2 žlici pomarančnega likerja Grand Marnier
- 2 žlici pomarančne marmelade (brez lupin)
- sončnično olje za modelčke
zmrzlina
- 3 velika jajca
- 85 g sladkorja
- 2,7 dl sladke smetane
Postopek
Iz sredine klementin izrežemo 6 lepih rezin, preostalo pa olupimo in na tanko narežemo. Vse damo v ponev skupaj s sladkorjem in 3 dl vode. Pokrijemo in kuhljamo 20 minut, da se klementine zmehčajo, vendar ne razpadejo. Ponev odstavimo in zmes ohladimo. Medtem z oljem premažemo 6 modelčkov za puding ali strjenko in jih obložimo s plastično kuhinjsko folijo tako, da visi malo folije čez rob modelčkov.
Mandarine poberemo iz sirupa, cele rezine z lupino prihranimo, preostali del pa zelo drobno narežemo in zmešamo s pomarančnim likerjem. V sirup, ki ostane, vmešamo marmelado in vse skupaj povremo na 6 žlic goste omake. Razdelimo jo v modelčke in nanjo položimo rezino klementine.
Beljake ločimo od rumenjakov in jih z električnim mešalnikom stepemo v čvrst sneg. Rumenjake stepemo s sladkorjem v gosto in penasto maso. V posebni skledi stepemo tudi smetano.
V smetano najprej vmešamo zmes mandarin in likerja, nato primešamo rumenjake s sladkorjem in na koncu še sneg iz beljakov. Maso razdelimo v modelčke, jih položimo na pladenj in damo v zamrzovalnik. Ko se strdijo, lahko modelčke zavijemo v folijo in pustimo v zamrzovalniku največ 3 mesece.
Pred postrežbo s pomočjo folije vzamemo zmrzline iz modelčkov, jih poveznemo na desertne krožnike ali v skodelice in odstranimo folijo.