Kaj boste skuhali danes?
Slivov semifreddo z mandljevimi piškoti
Prikupno marogast
Slivov semifreddo z mandljevimi piškoti
Prikupno marogast
Sestavine
- 450 g zrelih sliv ali ringlojev
- 350 g sladkorja
- 2 beljaka velikih jajc
- 3 dl sladke smetane
- 1 žlica mandljevega likerja (npr. disaronno)
- 85 g mehkih amarettov (italijanskih mandljevih piškotov)
Malo več masla je vedno dobra ideja
Gostje so že skoraj prispeli, med prazničnimi prigrizki pa nekaj manjka – ko ste v dvomih, dodajte maslo.
Ta praznični koktejl je tako lep, da ga boste želeli najprej fotografirati
Če ste zadnje tedne vsaj malo na družbenih omrežjih, ste ga skoraj zagotovo že opazili – snow globe koktajl, pijačo, ki v kozarcu izgleda kot prava snežna krogla.
Manj je več: lahkotne sladice za zaključek prazničnega obeda
Po obilnem kosilu ali večerji se sladic lotimo zadržano, saj smo preveč siti, da bi v njih lahko resnično uživali. A ne pri tokratnem izboru receptov …
Sestavine
- 450 g zrelih sliv ali ringlojev
- 350 g sladkorja
- 2 beljaka velikih jajc
- 3 dl sladke smetane
- 1 žlica mandljevega likerja (npr. disaronno)
- 85 g mehkih amarettov (italijanskih mandljevih piškotov)
Postopek
Slive razpolovimo, jim odstranimo koščice in jih damo v kozico z 2 žlicama vode in 110 g sladkorja. Pokrijemo s pokrovko in na srednji temperaturi kuhamo 10 minut, da se slive zmehčajo. Rahlo jih ohladimo, nato jih zmeljemo s paličnim mešalnikom. Slive pretlačimo skozi cedilo, da odstranimo lupine. Ohladimo.
Preostali sladkor stresemo v kozico z 1,5 dl vode in ga med segrevanjem na nizki temperaturi stopimo. Kuhamo 5 minut, da mešanica doseže 120 °C (uporabimo kuhinjski termometer).
Pripravimo osnovo za meringo. Beljake stepemo v čvrst sneg. Še naprej stepamo in v sneg previdno prilijemo sladkorno zmes, da dobimo gosto meringo. V drugi skledi nežno stepemo sladko smetano in previdno vmešamo liker, pretlačene slive, grobo nadrobljene piškote in meringo. Pekač velikosti 30 x 20 cm obložimo s prosojno kuhinjsko folijo in vanj prelijemo maso. Pokrijemo s prosojno kuhinjsko folijo in za nekaj ur postavimo v zamrzovalnik, da se strdi. Semifreddo vzamemo iz zamrzovalnika 5 minut prej, preden ga postrežemo.
Podobni recepti
Priljubljeni recepti
Lešnikovo-čokoladna torta s kardamomom
Kardamom je rahlo pikantna, a sladkobna začimba iz Indije.