
Slivov semifreddo z mandljevimi piškoti
Prikupno marogast
Slivov semifreddo z mandljevimi piškoti
Prikupno marogast

Sestavine
- 450 g zrelih sliv ali ringlojev
- 350 g sladkorja
- 2 beljaka velikih jajc
- 3 dl sladke smetane
- 1 žlica mandljevega likerja (npr. disaronno)
- 85 g mehkih amarettov (italijanskih mandljevih piškotov)

Hitra in slastna kosila z bučkami
Čeprav na prvi pogled morda delujejo skromno, skrivajo bučke pravo kulinarično bogastvo. Lahko jih kuhamo, cvremo, pečemo, vlagamo ali pa pojemo kar surove.

Za gurmane: osso buco po receptu Vesne Pernarčič
Osso buco je v Italiji prava klasika. Pripravlja se iz bočnika s kostjo, počasi kuha in postreže z rumeno rižoto. Tako ga naredi Vesna Pernarčič.

To je sadež, ki ga je vredno imeti poleti v kuhinji
Če ste se že znašli pred rezino limete, iz katere niste mogli iztisniti več kot le nekaj kapljic soka, niste edini. Marsikoga limete spravijo ob živce, naša bralka nas je vprašala, zakaj je temu tako.
Sestavine
- 450 g zrelih sliv ali ringlojev
- 350 g sladkorja
- 2 beljaka velikih jajc
- 3 dl sladke smetane
- 1 žlica mandljevega likerja (npr. disaronno)
- 85 g mehkih amarettov (italijanskih mandljevih piškotov)
Postopek
Slive razpolovimo, jim odstranimo koščice in jih damo v kozico z 2 žlicama vode in 110 g sladkorja. Pokrijemo s pokrovko in na srednji temperaturi kuhamo 10 minut, da se slive zmehčajo. Rahlo jih ohladimo, nato jih zmeljemo s paličnim mešalnikom. Slive pretlačimo skozi cedilo, da odstranimo lupine. Ohladimo.
Preostali sladkor stresemo v kozico z 1,5 dl vode in ga med segrevanjem na nizki temperaturi stopimo. Kuhamo 5 minut, da mešanica doseže 120 °C (uporabimo kuhinjski termometer).
Pripravimo osnovo za meringo. Beljake stepemo v čvrst sneg. Še naprej stepamo in v sneg previdno prilijemo sladkorno zmes, da dobimo gosto meringo. V drugi skledi nežno stepemo sladko smetano in previdno vmešamo liker, pretlačene slive, grobo nadrobljene piškote in meringo. Pekač velikosti 30 x 20 cm obložimo s prosojno kuhinjsko folijo in vanj prelijemo maso. Pokrijemo s prosojno kuhinjsko folijo in za nekaj ur postavimo v zamrzovalnik, da se strdi. Semifreddo vzamemo iz zamrzovalnika 5 minut prej, preden ga postrežemo.