
Z gobami nadevan piščanec in limonova rižota
Z gobami nadevan piščanec in limonova rižota

Sestavine
- 4 kosi piščančjih prsi s kožo
- 25 g suhih jurčkov
- 150 g majhnih šampinjonov
- 2 žlici drobno sesekljane čebule
- 2 žlici oljčnega olja
- 2 vejici timijana
- 1,7 dl belega vina
- sol
- poper
- žlica parmezana za postrežbo
rižota
- 1 žlica masla
- 1 žlica oljčnega olja
- 2 stebli drobno narezane stebelne zelene
- 1 drobno sesekljana majhna čebula
- 150 g riža za rižoto
- 6 dl vroče piščančje jušne osnove
- 2 vejici timijana ali limonskega timijana
- sok in lupina ½ limone
- 50 g naribanega parmezana

Cmoki iz krompirjevega testa, kot jih je znala pripraviti le babica
Recept za cmoke iz krompirjevega testa s sadnim nadevom in maslenimi drobtinami je poklon tradiciji, ki nas vrne v poletni čas, preživet v kuhinjah naših babic.

Tako lahko porabite presežek paradižnika
Polsušeni paradižnik je čudovit način, da porabimo presežke paradižnika, ko ga je na vrtovih in na tržnicah v izobilju, in ga shranimo za hladnejše dni.

Blitva: zakladnica vitaminov, folne kisline in popolna poletna priloga
Blitva je lahko na jedilniku vse leto, a običajno predvsem v poletnih mesecih pogosteje posežemo po njej, ko se kot priloga znajde ob morskih sadežih. Vsebuje malo kalorij in veliko dobrega.
Sestavine
- 4 kosi piščančjih prsi s kožo
- 25 g suhih jurčkov
- 150 g majhnih šampinjonov
- 2 žlici drobno sesekljane čebule
- 2 žlici oljčnega olja
- 2 vejici timijana
- 1,7 dl belega vina
- sol
- poper
- žlica parmezana za postrežbo
rižota
- 1 žlica masla
- 1 žlica oljčnega olja
- 2 stebli drobno narezane stebelne zelene
- 1 drobno sesekljana majhna čebula
- 150 g riža za rižoto
- 6 dl vroče piščančje jušne osnove
- 2 vejici timijana ali limonskega timijana
- sok in lupina ½ limone
- 50 g naribanega parmezana
Postopek
Suhe jurčke za pol ure namočimo v 2,5 dl vode, jih odcedimo (tekočino prihranimo) in drobno sesekljamo. Tudi šampinjone drobno sesekljamo. Timijanove lističe osmukamo in sesekljamo. Pečico segrejemo na 180 °C. Drobno sesekljano čebulo 5 minut nežno pražimo na segreti žlici olja. Dodamo šampinjone, jurčke in timijan. Začinimo s soljo in poprom, povečamo temperaturo in gobe pražimo 5 minut, da se zmehčajo.
Prilijemo vino in počakamo, da skoraj popolnoma izhlapi, nato dodamo pol decilitra vode, v kateri so se namakali jurčki. Jed pokuhamo toliko, da dobimo sirupast sok in nato maso malo ohladimo. Previdno jo nadevamo pod kožo piščančjih prsi. Meso začinimo, položimo s kožno stranjo navzgor na pekač, premazan z oljem, in v pečici pečemo 20 minut, da se meso speče in lepo obarva.
Medtem ko se meso peče, pripravimo rižoto. Na segreti mešanici oljčnega olja in masla prepražimo čebulo in stebelno zeleno. Ko se zelenjava zmehča, dodamo riž, dobro ga premešamo in pražimo kakšno minuto, nato postopoma dolivamo vročo jušno osnovo. Novo zajemalko jušne osnove dodamo, ko riž vpije prejšnjo. Solimo in popramo ter kuhljamo približno 20 minut. Riž mora biti še precej vlažen. V riž vmešamo lističe timijana, naribano limonovo lupino, limonov sok in parmezan.
Pečenega piščanca postrežemo z limonovo rižoto. Pokapljamo ga z omako, ki se je izločila pri peki piščanca, potresemo s parmezanom in takoj postrežemo.
Nasvet
Tako pripravljene gobe so uporabne tudi pri pripravi brezmesnega obroka. Gobovo zmes preprosto vmešamo v rižoto, izpustimo pa timijan in limono.
Z gobovim nadevom lahko nadevamo tudi celega piščanca. Z ročajem kuhalnice ločimo kožo od mesa v predelu beder in prsi. Mesni nadev previdno napolnimo v žep pod kožo in z rahlim pritiskanjem na kožo nadev enakomerno porazdelimo.