
Enolončnica s svinjino, jabolčnikom in topinamburjem
Enolončnica s svinjino, jabolčnikom in topinamburjem

Sestavine
- oljčno olje
- 1 kg svinskega plečeta
- sol
- poper
- 3 dl srednje suhega jabolčnika
- 4 rezine sušene in prekajene mesnate slanine
- 2 čebuli
- 300 g korenja
- 2 lovorova lista
- 3 vejice timijana
- sok ½ limone
- 650 g topinamburja
- 2 žlici moke
- 4 dl piščančje jušne osnove
- malo stopljenega masla

Iščemo babice z najboljšimi recepti!
Tudi vaša babica kuha jed, ki vam poboža dušo in vas vrne v otroštvo? Pošljite nam njen recept in osvojite nagrado!

Večno vprašanje: kako pravilno uporabiti želatino
Na nas se je obrnil bralec, ki se je med obiskom trgovine spraševal, katero želatino naj kupi in v čem so prednosti posamezne vrste.

Želite dalj časa ostati siti? Potem pri kuhanju uporabite to živilo!
Ne glede na to, ali si jo postrežemo kot kremni namaz, hrustljav prigrizek ali hranljivo osnovo glavne jedi – čičerika si zasluži stalno mesto v vsakem gospodinjstvu.
Sestavine
- oljčno olje
- 1 kg svinskega plečeta
- sol
- poper
- 3 dl srednje suhega jabolčnika
- 4 rezine sušene in prekajene mesnate slanine
- 2 čebuli
- 300 g korenja
- 2 lovorova lista
- 3 vejice timijana
- sok ½ limone
- 650 g topinamburja
- 2 žlici moke
- 4 dl piščančje jušne osnove
- malo stopljenega masla
Postopek
Svinjsko pleče narežemo na debele rezine (steake) in vsako še na 4 kose. V veliki ponvi segrejemo brizg olja. Meso solimo in popramo ter ga v dveh porcijah popekamo po 10 minut, nato ga predenemo v srednje veliko težko kozico. V ponev prilijemo 1 dl jabolčnika in ga malo povremo. Postrgamo delce, ki so se zapekli na dno ponve, in tekočino prilijemo k mesu v kozici.
Ponev obrišemo in v njej segrejemo žlico olja. Dodamo slanino, na debele rezine narezano čebulo in na kolute narezano korenje, lovor in 2 vejici timijana, solimo in popramo. Pražimo 10 minut na močnem ognju, medtem pogosto pomešamo, da se vse zlato rjavo obarva.
Medtem veliko skledo do polovice napolnimo z mrzlo vodo in dodamo limonov sok. Topinambur ostrgamo (ne olupimo), po dolgem narežemo na tanke rezine in položimo v vodo. Pečico segrejemo na 160 °C.
Zelenjavi in slanini primešamo moko, pražimo še minuto, nato primešamo jušno osnovo in preostali jabolčnik. Solimo in popramo, nežno zavremo, nato primešamo mesu v kozici.
Topinambur odcedimo in osušimo, nato z njim v dveh plasteh pokrijemo jed, tako da se rezine topinamburja prekrivajo. Solimo in popramo, premažemo z malo masla in posujemo z lističi preostalega timijana. Kozico pokrijemo, postavimo v pečico in kuhamo 1 uro in pol, nato kozico odkrijemo in pustimo v pečici še 30 minut. Da bo topinambur bolj hrustljav, ga spet premažemo z maslom, vključimo žar in pečemo še 5 minut. Preden jed ponudimo, naj 5 minut stoji.